Se estimează că trei din patru canadieni activi sexual se vor infecta cu virusul papiloma uman (eng. Human papillomavirus, HPV) cel puțin o dată pe parcursul vieții. Cum putem să ne protejăm?
Acest virus poate părea inofensiv, căci în unele cazuri este posibil să dispară fără ca pacienții să-și dea seama că îl au. De cele mai multe ori însă, virusul Papiloma uman produce veruci genitale (negi genitali), teste anormale de detectare a cancerului de col uterin ce necesită biopsii, precancere care necesită chirurgii și chiar 11 tipuri diferite de cancer.
Vaccinarea contra HPV s-a dovedit în mod clar extrem de eficace în prevenirea acestor infecții, a verucilor genitale și leziunilor precanceroase ale colului uterin. Este vorba de un mijloc de prevenție oferit în mod gratuit în toate școlile din Quebec fetelor și băieților în clasa a 4-a primară (prima doză) și în clasa a 3-a secundară (a doua doză). Celor care nu au făcut vaccinul în clasa a 4-a primară, li se pot oferi două doze în clasa a 3-a secundară, una în toamnă și a doua în primăvară.
Înainte de vaccinare, părinților li se trimite un formular de autorizare în agenda copiilor lor, pe care este important să-l semneze.
Pe lângă vaccinarea la școală, vaccinul este gratuit pentru fetele între 9 și 18 ani, pentru copiii și tinerii cu vârste între 9 și 26 de ani care cu imunitate redusă sau sunt infectați cu HIV (virusul imunodeficienței umane), precum și pentru tinerii bărbați (maxim 26 de ani) care fac sex cu alți bărbați. CLSC-urile locale pot oferi mai multe informații în acest sens.
Vaccinul este de asemenea recomandat persoanelor peste 18 ani, femei și bărbați deopotrivă, inclusiv celor care au avut veruci genitale sau teste PAP anormale. Vaccinul nu este gratuit în aceste cazuri, însă el este recomandat pentru a diminua recidivele leziunilor asociate cu HPV sau pentru protejarea de HPV înaintea începerii unei noi relații amoroase. Vă sugerăm să discutați cu medicul dvs. despre acest vaccin.
Vaccinul este foarte securitar și nu este asociat cu comportamente sexuale periculoase la tinerii care au fost vaccinați. Imigranții și refugiați recurg, în general, într-o măsură mult mai mică la mijloacele de depistare legate de HPV (citologia colului uterin, de exemplu, efectuată cu ocazia examenului ginecologic, numită odinioară test PAP). A nu fi vaccinat constituie un risc important pentru infecții care pot fi foarte serioase și care sunt atât de ușor de prevenit grație vaccinului.
Pentru mai multe informații puteți contacta organismul Alliance des communautés culturelles pour l’égalité dans la santé et les services sociaux (ACCÉSSS) la 514-287-1106, post 22. Informațiile vă pot fi oferite în limba română.
Acest articol informativ a fost publicat grație colaborării cu organismul ACCÉSSS – Alliance des communautés culturelles pour l’égalité dans la santé et les services sociaux. Fondat în 1987, ACCÉSSS are ca misiune lărgirea accesului la serviciile sociale în Quebec.