● Canada rămâne în continuare în Zona Galbenă, unde se află din data de 22 aprilie. În această zonă se află țări precum Grecia, Belgia, Elveția sau Marea Britanie.

● În Zona Roșie se regăsesc state precum Suedia, Franța, Olanda, Brazilia sau Costa Rica.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat astăzi, 27 mai 2021, lista statelor și zonelor de risc epidemiologic.

Hotărârea nr. 33 a CNSU clasifică țările și teritoriile în funcție de rata de incidență cumulată la 1,000 de locuitori în trei zone, ca și până acum: verde, galbenă și roșie. Pentru persoanele care sosesc din zonele galbenă și roșie rămâne în vigoare măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile. Dacă cei aflați în carantină fac un test PCR în a opta zi și rezultatul este negativ, aceștia pot ieși după zece zile.

Vedeți AICI noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Canada se află în Zona Galbenă, ca și până acum, însă rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1,000 de locuitori este mai mică acum (1,8) față de cea de la precedenta actualizare (2,8). 

Persoanele vaccinate contra COVID-19 nu trebuie însă să stea în carantină dacă vin din zonele aflate pe listele roșie și galbenă.

Persoanele nevaccinate complet care sosesc din Zona Galbenă și prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) sunt, de asemenea, scutite de carantină.

Cei care vin din țări de pe lista roșie nu sunt scutiți de carantină chiar dacă prezintă un test PCR negativ.