O cerere pentru o acțiune colectivă împotriva celor mai importante companii aeriene canadiene a fost depusă în instanță, deoarece acestea refuză să ramburseze clienților costul biletelor pentru zborurile anulate din cauza pandemiei.

O cerere de autorizare pentru un proces colectiv a fost depusă recent la Curtea federală împotriva companiilor Swoop, WestJet, Air Canada, Air Transat și Sunwing. Procesul vizează reprezentarea tuturor canadienilor care au cumpărat bilete de avion înainte de data de 11 martie 2020 pentru zboruri prevăzute începând din 13 martie 2020, care au fost anulate pe motiv de COVID-19 și nerambursate de către cele cinci companii aeriene. Sunt deci incluse persoanele cărora li s-a oferit un „credit de voiaj” pentru un zbor ulterior, în loc de o rambursare.

Această acțiune în justiţie urmărește respectarea dreptului pasagerilor de a-și primi înapoi banii cheltuiți pe bilete, atunci când zborurile sunt anulate din motive asupra cărora aceștia nu au niciun control. „Companiile aeriene n-ar trebui să rețină banii clienților pentru un voiaj pe care aceștia poate nu vor putea să-l efectueze mai târziu”, se arată în cererea formulată de cabinetele de avocatură Champlain Avocats din Montreal și Evolink Law Group din Columbia-Britanică, citată de lapresse.ca.

Celor cinci companii aeriene li se reproșează lipsa bunei credințe în respectarea contractului, precum și un comportament neglijent și disprețuitor vizavi de drepturile pasagerilor de a obține o rambursare pentru un serviciu ce nu a mai fost oferit și, drept urmare, li se reclamă daune punitive.

Audierile privind autorizarea cererii pentru acest proces colectiv vor avea loc la Vancouver. O cerere de acțiune colectivă similară a fost depusă în data de 20 martie la Curtea superioară din Quebec. Aceasta vizează Air Canada și Air Transat.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Esențialul informației
Cum ne tratăm de COVID-19 acasă?
Noaptea lungă a Italiei