Cu toții suntem bulversați de situația actuală și încercăm să ne păstrăm calmul. Cum tratăm însă epidemia de frică?

Toată lumea trece prin momente de anxietate în decursul vieții, în diverse situații precum o prezentare orală, un adolescent răzvrătit, un accident de mașină, așteptarea rezultatelor de analize medicale etc.

Resimțirea anxietății este așadar normală în multe circumstanțe, iar un anumit nivel de anxietate poate fi benefic. Ea ne poate ajuta să facem față unei situații îngrijorătoare, să studiem mai intens o problemă sau să ne creștem performanța sportivă. În mod normal, senzația durează doar o perioadă scurtă de timp, însă alteori ea devine un tipar obișnuit, influențându-ne gândurile și comportamentul.

Sigur, sistemul nervos face parte din alcătuirea fizică a organismului și, la fel de sigur, toate procesele psihologice au loc în sistemul nervos. Astfel, dacă există o boală la nivel psihologic, aceasta se va reflecta în fizic; iar atunci când boala este fizică, se va reflecta și asupra psihicului. Risipirea energiei duce la o slăbire constantă a rezistenței organismului și implicit a sistemului imunitar. Ca urmare, prin epuizare, organismul nostru va slăbi iar infecțiile și bolile contagioase se vor răspândi mai rapid.

Natura poate oferi sistemului nervos un suport atât de stimulare și relaxare cu ajutorul plantelor medicinale tonice și relaxante, cât și unul de calmare cu ajutorul plantelor antidepresive. Iată câteva exemple:

● Sunătoarea (Hypericum perforatum). Recunoscută pentru proprietățile sale calmante și antidepresive, sunătoarea poate fi consumată sub formă de infuzie, concentrat sau infuzie și concentrat.

● Hameiul (Humulus lupulus). Considerat sedativ de SNC, hameiul conține și compuși antimicrobieni și antioxidanți. Uleiurile sale volatile sunt calmante, sedative relaxante și reechilibrează sistemul nervos. Poate fi consumat sub formă de infuzie, concentrat sau infuzie și concentrat.

● Gura lupului (Scutellairia lateriflora). Flavonoidele sale sunt sedative și analgezice, acționând asupra receptorilor GABA. Gura lupului are și proprietăți tonice pentru sistemul nervos, nervine, relaxante și anticonvulsive. O putem consuma sub formă de infuzie, concentrat sau infuzie și concentrat.

● Floarea pasiunii (Passiflora incarnata). Este un sedativ nervos dar și cardiac, cu precădere o plantă foarte utilă pentru probleme de anxietate, nervozitate, stres, tahicardie nervoasă, insomnie.

● Macul (Eschscholtzia californica). Pe lângă proprietățile sale antidepresive și relaxante, macul conține și compuși cyanogeni care au proprietăți antitusive, bronho-sedative și stimulante pentru respirație.

● Roinița (Melissa officinalis). Este un foarte bun tonic nervos, calmant și sedativ. Roinița are proprietăți antivirale egale ca acțiune cu cele sedative. Uleiurile sale volatile, în special monoterpenolii, acizii rosmarinici și clorogenici, au o puternică  acțiune antivirală, antimicrobiană și imunostimulantă.

Ca de obicei, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse.

CITIȚI ȘI:

Plante utile pentru sistemul respirator
Prevenirea îmbolnăvirii este sănătate în acțiune
Plantele medicinale nutritive
Cum ne tratăm de COVID-19 acasă?