Optsprezece expoziții, concursuri și evenimente artistice, trei lucrări vândute (în doar primele cinci luni ale anului), o mențiune de onoare pentru unul din tablourile sale și descoperirea și aprofundarea tehnicii picturii în acuarelă – iată cum s-ar putea rezuma parcursul artistic al Doinei Falcon în 2023.

Anul a debutat cu participarea la cea de-a 26-a ediție a expoziției colective „Entre nous” de la Maison Trestler, desfășurată între 13 ianuarie și 19 martie.

În același timp, Doina Falcon a fost selectată să participe la expoziția „Alterité” găzduită de biroul de deputat al lui Justin Trudeau, în circumscripția Papineau. Artista a prezentat două lucrări în acrilic, „Dansul păsărilor” (24″x18″) și „Dansul frunzelor” (24”x20”). Expoziția a debutat pe 15 ianuarie și s-a aflat pe simeze până la sfârșitul lunii mai, în cadrul celebrării celei de-a 32-a ediții Le Mois de l’histoire des Noirs. Unul dintre cele două tablouri, „Dansul Păsărilor”, a fost vândut.

Doina Falcon – „Dansul păsărilor”.

În cadrul aceluiași eveniment – Le Mois de l’histoire des Noirs – Doina Falcon a participat și la expoziția de grup „Papillotage”, care a avut loc la George Laoun Opticien. Și de această dată artista a expus două lucrări: „Solaris”, executată în tehnici mixte, și „Beyond” în acrilic cu pastă de modelat.

În martie, artista de origine română s-a aflat la expoziția caritativă „Square Foot” organizată de Women’s Art Society of Montreal în parteneriat cu McLaren Montréal. Șapte din lucrările sale florale, în ulei și acrilic, au fost selectate pentru a face parte din acest eveniment artistic menit să strângă fonduri pentru organismul Mission Old Brewery din Montreal.

CITIȚI ȘI: Trei artiste de origine română la expoziția cu vânzare Square Foot Art

Tot în martie, Doina Falcon a participat cu patru peisaje urbane (14”x18”) la o expoziție de acuarele, care a fost găzduită timp de două săptămâni de Centre de loisirs Saint-Laurent. Acuarela este noua pasiune a artistei, căreia i s-a dedicat în 2023 pentru descoperirea și stăpânirea acestei tehnici.

De asemenea în martie, timp de câteva zile, Centrul Leonardo Da Vinci din Montreal a prezentat expoziția „Voces Vere”, la care Doina Falcon a participat alături de alți artiști de origine română.

A urmat apoi expoziția de primăvară cu West Island Artists’ Circle, care a putut fi admirată timp de o lună (martie-aprilie), la Centrul de Loisirs din Pierrefonds, unde Doina Falcon a avut trei peisaje de mari dimensiuni, lucrate în acrilic.

Doina Falcon – „Family of Three”.

În aprilie (19-23) a avut loc expoziția-concurs organizată de Cercle des Artistes Peintres et Sculpteurs du Québec (CAPSQ) la Centrul Leonardo Da Vinci, în cadrul căreia Doinei Falcon i-a fost acordată mențiunea de onoare pentru tabloul „Family of Three”, executat în acrilic, 36″x24″.

La începutul lunii mai (5-7) s-a desfășurat Salonul de artă organizat de asociația ArtTram la Primăria din Mont-Royal. Expoziția a fost un succes, două din tablourile semnate de Doina Falcon fiind achiziționate de amatori de artă.

Doina Falcon la Salonul de artă ArtTram.

Expoziții în curs și în viitorul apropiat

Expoziția „Flamboiement” cu grupul Espace d’expression et de création a debutat pe 19 aprilie și durează până pe 27 iunie la biblioteca Julio-Jean-Pierre din Montreal Nord. La această expoziție Doina Falcon participă cu trei tablouri.

Pe durata întregii luni iunie, la Consulatul General al României la Montreal are loc expoziția „Simfonie de vară”, în cadrul căreia Doina Falcon participă cu două peisaje în acrilic, „Lachine Canal” și „Lonely Tree”.

Tot în iunie artista participă și la expoziția „Célébrer l’art au pied carré”, o colecție de picturi cu dimensiunile de 12”x12” ale grupului Artistes de Beaconsfield, care se va desfășura între 31 mai și 28 iunie la Biblioteca publică din Beaconsfield.

Și în acest an, arondismentul Pierrefonds-Roxboro organizează tradiționalul său concurs de artă, ajuns la cea de-a 37-a ediție. Doina Falcon participă cu lucrarea „Freshness” (acrilic pe pânză, 18”x24”). Premiile vor fi înmânate în cadrul unei gale ce va avea loc pe 16 iunie la Centrul cultural Pierrefonds, moment ce va marca și debutul expoziției care reunește lucrările înscrise în concurs. Expoziția va dura până pe 5 iulie.

Galeria Valmi, înființată și dirijată de pictorița Valeria Gruia, pregătește de asemenea o expoziție în această vară a grupului Artists în Montreal, din care Doina Falcon face parte. Expoziția, care se va desfășura între 29 iunie și 5 iulie, are și o latură caritativă, căci 15% din vânzări vor fi donate spitalului pentru copii Sainte-Justine. Vernisajul este programat pentru sâmbătă, 1 iulie, de la ora 14:00 la 17:00.

Menționăm că în lunile iulie și august o puteți întâlni pe artistă în parcul Connaught din Ville Mont-Royal, în fiecare a doua sâmbătă, între orele 13 și 17. Este vorba de o expoziție recurentă în aer liber, „Artistes dans le parc”, organizată de ArtTram.

La toamnă, alături de West Island Artists’ Circle, Doina Falcon va expune la Centrul Cultural Pierrefonds. Expoziția va dura din 29 septembrie în 23 octombrie, iar vernisajul va avea loc vineri, 29 septembrie, de la orele 19:00 la 21:00.

Va urma expoziția cu Golden Artists of Pointe-Claire la Chalet Baie-du-Valois, pe 6 și 7 octombrie. Și tot în octombrie Doina Falcon va participa și la Salonul de Artă al Asociației artiștilor din Saint-Laurent, a cărui date urmează să fie precizate.

Un program deosebit de încărcat așadar, din care vă puteți nota datele care vă interesează. Artista vă așteaptă la oricare din aceste evenimente.

Vă puteți familiariza cu arta Doinei Falcon vizitând www.doina.ca. Artista este prezentă și pe Facebook și Instagram.