Pentru prima oară în istorie, temperaturile vor depăși pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius, peste nivelurile din era pre-industrială. Cercetătorii afirmă că acest lucru se va întâmpla în următorii patru ani, notează BBC News.

Potrivit oamenilor de știință, în prezent există o șansă de 66% ca încălzirea globală să treacă peste pragul de 1,5 grade Celsius până în 2027.

Șansele ca temperatura medie globală să crească sunt mai mari din cauza emisiilor provocate de activitățile umane și a evenimentului meteorologic El Niño, așteptat în această vară. 

Oamenii de știință subliniază că depășirea pragului de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, chiar dacă este îngrijorătoare, va fi probabil temporară.

Atingerea acestui prag înseamnă că lumea este cu 1,5 grade Celsius mai caldă decât era în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, înainte ca emisiile generate de combustibilii fosili din industrializare să înceapă cu adevărat să crească.

Depășirea acestei limite, chiar și pentru un an, este un semn îngrijorător că încălzirea globală se accelerează, nu încetinește.

Pragul de 1,5 grade Celsius a devenit un simbol al negocierilor globale privind schimbările climatice. În conformitate cu Acordul de la Paris din 2015, țările semnatare au convenit să-și „continue eforturile” pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.

Trecerea peste acest nivel în fiecare an timp de un deceniu sau două ar amplifica efectele încălzirii, cum ar fi valuri de căldură mai lungi, furtuni mai intense și incendii. Însă depășirea sa într-unul din următorii ani nu înseamnă că limita stabilită la Paris a fost depășită, oamenii de știință spunând că este încă timp să diminuăm încălzirea globală prin reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Încă din 2020, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) oferă o estimare a șanselor ca lumea să treacă de pragul critic de 1,5 grade Celsius. Acum trei ani, cercetătorii au prezis că există o probabilitate mai mică de 20% de a depăși această creștere a temperaturii medii globale în următorii cinci ani. Până în 2022, șansele de depășire au crescut cu 50%, iar acum au ajuns la 66%, ceea ce oamenii de știință spun că înseamnă că este „mult mai probabil ca acest lucru să se producă decât să nu se producă”.

Ce înseamnă depășirea pragului de 1,5 grade Celsius?

Cifra nu este o măsură directă a temperaturii mondiale, ci un indicator care arată cât de mult sau cât de puțin s-a încălzit sau s-a răcit Pământul în comparație cu media globală pe termen lung.

Oamenii de știință folosesc datele privind temperatura medie globală din perioada 1850-1900 ca o măsură a cât de fierbinte era lumea înainte de dependența noastră modernă de cărbune, petrol și gaz.

Timp de decenii s-a crezut că pragul impacturilor periculoase ar fi o încălzire de aproximativ 2°C, însă în 2018 cercetătorii au revizuit semnificativ această estimare, arătând că o creștere cu 1,5°C ar fi dezastruoasă pentru omenire.

În ultimii zeci de ani, temperaturile din ce în ce mai ridicate au făcut ca 2016 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată, în care temperaturile globale au fost cu 1,28°C peste cifra preindustrială.

Acum cercetătorii sunt mai mult ca siguri – în proporție de 98% – că acest record va fi doborât până în 2027 și că în acest interval de timp există o mare probabilitate ca bariera de 1,5°C să fie depășită pentru prima dată.

„Suntem foarte aproape de depășirea temporară a pragului de 1,5 grade Celsius în ceea ce privește temperatura medie anuală și este prima dată în istoria omenirii când suntem atât de aproape”, a declarat profesorul Adam Scaife, șeful prognozelor pe termen lung la Met Office, organizația care compilează datele de la agențiile meteorologice și climatice din întreaga lume.

„Asta nu înseamnă că vom depăși permanent nivelul de 1,5°C specificat în Acordul de la Paris, care se referă la încălzirea pe termen lung”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. „Cu toate acestea, OMM trage un semnal de alarmă asupra faptului că vom depăși temporar nivelul de 1,5°C cu o frecvență tot mai mare”, a adăugat acesta.

Care va fi impactul lui El Niño?

Există două elemente cheie. Primul se referă la nivelurile ridicate ale emisiilor de carbon generate activitățile umane care, în ciuda unei scăderi în timpul pandemiei, continuă să crească. Al doilea are legătură cu apariția probabilă a fenomenului meteorologic cu implicații globale El Niño.

În ultimii trei ani, planeta a experimentat La Niña, care a atenuat, într-o oarecare măsură, încălzirea climatică. Însă căldura suplimentară pe care El Niño o va aduce la suprafața Oceanului Pacific va împinge probabil temperatura globală la un nou maxim anul viitor. Totuși, este de notat faptul că există încă incertitudine cu privire la debutul și amploarea fenomenului El Niño.

CITIȚI ȘI: La Niña a luat sfârșit, El Niño revine

Care vor fi efectele probabile?

Arctica va experimenta o încălzire mult mai rapidă decât restul lumii, anomalia de temperatură putând fi de trei ori mai mare decât cifra globală pe durata următoarelor cinci ierni din emisfera nordică. Acest lucru pare să aibă un impact asupra sistemelor meteorologice globale, inclusiv asupra curentului de aer care a perturbat vremea în emisfera nordică în ultimii ani.

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, este posibil ca în acest an să fie mai puține precipitații în Amazon, America Centrală, Australia și Indonezia. În schimb, Europa de Nord va experimenta precipitații mai multe în perioada mai-septembrie în următorii cinci ani.