Pe durata lunii septembrie, La Hachem Vaudreuil-Dorion a avut loc expoziția colectivă À la Rencontre des Artistes la care a participat și pictorița de origine română Stanca Lonean.

Pe durata lunii septembrie, La Hachem Vaudreuil-Dorion (magazin și galerie de artă situat la 22800 Chemin Dumberry, Vaudreuil-Dorion, J7V 0M8) a avut loc expoziția colectivă À la Rencontre des Artistes. Printre cei 20 de artiști expozanți, membri ai grupului MEAL (Mouvement d’Expression Artistique Libre), s-a aflat și o pictoriță de origine română, Stanca Lonean, al cărui nume vă este poate familiar, căci am amintit de lucrările ei în paginile ziarului Accent Montreal cu ocazia expoziției „România 100”, dedicată Centenarului Unirii, găzduită de buticul L’ARTtelier du Village în decembrie anul trecut.

CITIȚI ȘI: „România 100” la L’ARTelier du Village

De data aceasta Stanca Lonean a participat cu o lucrare intitulată „Maternité” (20”x24”). Într-un stil abstract, cu geometrii care se apropie de cubismul lui Picasso, realizat în culori acrilice și finisat cu un aerograf (airbrush), tabloul înfățișează „o mamă pe chipul căreia se citesc bucurii și neliniști în același timp. Iar în brațele ei se poate desluși oarecum capul copilului. Se poate interpreta ca o versiune modernă a Mariei cu pruncul”, așa cum însăși artista mărturisește. Tehnica acestui tablou este desăvârșită în redarea mesajului pe care îl poartă: sentimentul universal al iubirii materne, indiferent de vârstă, timp ori spațiu. Culorile puternice, calde, vin să îl susțină, iar geometrizarea formelor trimite cu gândul la latura contemporană a maternității, la femeia modernă, edgy, față în față cu provocările societății actuale și vieții de familie, încercând să le simplifice poate prin aceste forme geometrice, analoage unei gândiri schematice.  

Pentru Stanca Lonean, pictoriță autodidactă, pasionată de artă în toate formele ei și profesoară de 22 de ani, maternitatea are o dublă semnificație, după propriile mărturisiri, legată pe de-o parte de pierderea mamei la scurt timp după nașterea fiicei sale, iar pe de alta de legătura strânsă cu elevii, cu copiii pe care îi îndrumă an de an la școală. „De nenumărate ori, și nu întâmplător, aceștia mă strigă maman în loc de madame”, spune artista.

Pictorița Stanca Lonean alături de lucrarea sa „Maternité” în cadrul expoziției colective „À la Rencontre des Artistes” de la Hachem Vaudreuil-Dorion. FOTO: Facebook/Stanca Lonean Art.

„Maternité” face parte dintr-o serie de lucrări la care artista lucrează în prezent pe tema diferitelor vârste și etape ale vieții, pe care sperăm să le vedem curând în cadrul unei expoziții.

CITIȚI ȘI:

O nouă statuie a poetului Mihai Eminescu a fost dezvelită la Montreal – Galerie foto
Carmen Smutneac: Arta ca răspuns la întrebările umane fundamentale
Raluca Pilat: Dezvăluirea extraordinarului ascuns dincolo de lucrurile obișnuite