Până la sfârșitul lunii noiembrie L’ARTelier du Village găzduiește expoziția „România 100” în care patru artiste de origine română își înfățișează talentul publicului quebechez.

Expoziția cu tematică românească „România 100” de la buticul L’ARTtelier du Village din Pointe-Claire reunește lucrările a patru artiste plastice – Daniela Crețu, Eva Halus, Stanca Lonean și  Roxana Stoleru – și este dedicată Centenarului Unirii. Roxana Stoleru, proprietara buticului și cea care nu demult a acordat un interviu publicației Accent Montreal, a reușit să creeze aici un spațiu original, unde moda se îmbină cu artele plastice. L’ARTelier du Village promovează artiștii locali, iar cu această expoziție magazinul pune în valoare exclusiv artiste de origine română care trăiesc și creează în regiunea Montrealului.

CITIȚI ȘI: Roxana Stoleru, despre L’ARTelier du Village, un magazin al lucrurilor originale

Expoziția propune așadar o incursiune pe meleaguri românești, în diferite timpuri, prin intermediul istoriilor personale sau celei colective. Arta populară românească, interpretată în parametri contemporani, ocupă un loc central. Veți descoperi acuarele, acrilice, tehnici mixte, țesături de mână sau creații din fetru semnate de cele patru artiste care, cu toate că provin din diferite regiuni ale României, își dau mâna aici, în Canada, animate de aceeași dragoste și dorință de a perpetua tradițiile românești prin arta contemporană.

Daniela Crețu, pictoriță autodidactă care folosește culori acrilice, acuarele, dar și tehnici mixte în care integrează  desenul în cărbune, pastel sau colajul, propune în această expoziție picturi ce înfățișează zona Vrancei, locul copilăriei ce îi  populează memoria cu amintiri frumoase, redate în imagini prin arta sa. Picturile înfățișează dealurile vrâncene la sfârșitul iernii și începutul primăverii, precum și fructele și florile copilăriei ce o leagă de bunici. Alături de aceste tablouri, Daniela Crețu expune și o colecție de semne de carte și o lucrare inspirată din folclorul românesc.

Eva Halus, pictoriță și poetă, readuce în atenția publicului tehnica împâslirii lânii (tehnică veche de peste 2000 de ani, atestată în zona Balcanilor) prin două lucrări: „Simboluri” (12”x16”), inspirată din țesăturile covoarelor din Oltenia, cuprinzând forme vegetale și zoomorfe, și „Epifanie de primăvară” (16”x12”), tablou realizat cu ocazia sărbătorii Paștelui în 2017.

Stanca Lonean, profesoară de peste 20 de ani și artist autodidact care pictează de la o vârstă fragedă, expune trei tablouri de format mare: „Hora” (Dansul unirii, 24”x 18”), realizat în acrilic, „Istorie fără sfârșit” (20”x10”), în faux vitrail și acrilic, și „Nicolae Ceaușescu” (20”x16”), o pictură clar-obscură în care figura dictatorului este luminată de năzuințele epocii de aur. Artista subliniază prin acest tablou diferența între „beneficiile” epocii comuniste enunțate de propaganda acelor timpuri și realitatea sumbră în care era cufundată România. Stanca Lonean expune, de asemenea, și două panouri brodate de mână, care evocă mărțișoarele.

Roxana Stoleru este o artistă multidisciplinară ce se exprimă prin pictură, sculptură, fotografie de artă și țesătură de mână. Ea expune o serie de lucrări care ilustrează femei purtând celebra bluză românească, ia, din diferite regiuni ale țării, realizate în acuarelă și cerneală (cu dimensiuni între 10”x10” și 10”x8”), și o serie de mici opere de artă țesute de mână, reinterpretări moderne ale covoarelor tradiționale create în zonele rurale din România.

„România 100”
Expoziție dedicată Centenarului Unirii
Până pe 30 noiembrie 2018
L’Artelier du Village, 314 Lakeshore Dr, Pointe-Claire, H9S 4L5