Dacă sunteți în căutarea unei activități interesante, amuzante și gratuite pentru copii și adulți în perioada vacanței de iarnă, iată câteva sugestii.

Musée des Beaux-Arts de Montréal: Acces gratuit de sărbători

Accesul la Musée des Beaux-Arts de Montréal este gratuit începând de sâmbătă, 21 decembrie 2019 până duminică, 5 ianuarie 2020 pentru colecțiile permanente și expozițiile din categoria découvertes, ca  „Obsession” – colecția de ceramică japoneză a lui sir William Van Horne, „Peintures Barbares” – omagiu lui Jean McEwen sau „Tant le moindre de mes atomes t’appartient intimement” – lucrări selecționate din colecția filantropului și mecena W. Bruce C. Bailey.
În expozițiile permanente se poate vizita remarcabila galerie de artă canadiană și quebecheză, care include și câteva sute de piese inuite și artefacte amerindiene (Pavilionul Claire și Marc Bourgie), colecția de arte decorative și design de dinainte de 1900 (Pavilionul Liliane și David M. Stewart), colecția de artă internațională veche și modernă (Pavilionul pentru pace Michal și Renata Hornstein) – pentru a nu enumera decât câteva dintre ele. De notat că muzeul este închis pe 25 decembrie și că, în afara sărbătorilor, accesul gratuit este oferit publicului în prima duminică a fiecărei luni.
Site web

Muzeul McCord: Vitrinele mecanice Ogilvy

Până pe 5 ianuarie, Muzeul McCord (690 Sherbrooke O, Montreal, H3A 1E9) vă oferă posibilitatea să retrăiți magia vitrinelor mecanice de Crăciun ale magazinului Ogilvy. O tradiție începută în 1947, aceste vitrine mecanice, concepute de producătorul german de jucării Steiff, fascinează și încântă montrealezii de toate vârstele. James Aird Nesbitt, proprietarul magazinului Ogilvy între 1927 și 1985, a achiziționat două astfel de vitrine – Le village enchanté și Le moulin dans la forêt. Ele sunt cu atât mai speciale cu cât la ora actuală ele figurează printre ultimele de acest gen în America de Nord. Vitrina Le moulin dans la forêt este la exterior, pe strada Victoria, spre deliciul pietonilor, iar Le village enchanté se află în interiorul muzeului. Expozițiile de la Muzeul McCord (inclusiv vizionarea vitrinei Ogilvy interioare), cât și majoritatea activităților sunt gratuite pentru copiii sub 12 ani, grație Fundației J.A. DeSève.
Site web

Place Bonaventure: Salon des métiers d’art du Québec

Un eveniment cultural ce reunește peste 400 de artizani locali și o sumedenie de obiecte de artă și artizanat este un loc ideal pentru a căuta cadouri deosebite de Crăciun. Salonul se desfășoară la Place Bonaventure (800 Rue de la Gauchetière O), între 6 și 22 decembrie, iar intrarea este gratuită. În afară de chioșcuri și buticuri destinate etalării și vânzării produselor artizanale, vor avea loc mini-spectacole pentru adulți și copii, conferințe, demonstrații și expoziții.
Site web

Cours Mont-Royal: Expo Barbie

Expo Barbie este gratuită tot timpul, dar poate că o vizită acum, în apropierea sărbătorilor, este mai nimerită ca în alte perioade ale anului. Este cea mai mare expoziție permanentă de păpuși Barbie din lume, care se întinde pe o suprafață de peste 450 de metri pătrați și reunește mai bine de 1,000 de păpuși, îmbrăcate de creatori de modă legendari precum Dior, Givenchy, Armani, Oscar de la Renta sau Bob Mackie. Expoziția prezintă și multe personalități istorice și celebrități transformate în păpuși Barbie, printre care Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Barbra Streisand, Kate Middleton, Marie Antoinette, Coco Chanel, Grace Kelly sau Cleopatra. 1455 rue Peel, Montreal, H3A 1T5. Închis în zilele de 25 decembrie și 1 ianuarie.
Site web

Complexe Desjardins: Le Royaume du père Noël

Dacă vreți să-l vedeți pe Moș Crăciun, mergeți la Complexe Desjardins (150 rue Sainte-Catherine O, Montreal), unde acesta își va instala „regatul”, spre deliciul copiilor, care îl vor întâlni într-un decor perfect de Crăciun, cu trenulețe, brazi, zâne bune și pitici. Fiecare copil va primi o fotografie suvenir și un cadou. Le Royaume du père Noël va fi deschis până pe 24 decembrie. Pentru orar consultați site-ul complexedesjardins.com sau sunați la 514-281-0170.

Festival: Noël dans le parc

A 26-a ediție a acestui festival se derulează din 30 noiembrie până pe 24 decembrie în Place Émilie-Gamelin, parcul Compagnons-de-Saint-Laurent și parcul Lahaie, toate în Montreal. Cele trei parcuri oferă vizitatorilor numeroase activități invernale și de divertisment pentru întreaga familie, toate la exterior: concerte gratuite, târguri de Crăciun, focuri în aer liber, animații etc. Orarul evenimentelor este disponibil la: noeldansleparc.com.

Marché Atwater: Le Village de Noël de Montréal

Le Village de Noël se desfășoară în Piața Atwater în fiecare week-end până pe 22 decembrie 2019. Ajuns în acest an la a patra ediție, Le Village de Noël este cel mai mare târg de Crăciun din Montreal, comparabil cu faimoasa piața de Crăciun din Munchen, Kripperlmark. Brazi și produse quebecheze specifice Crăciunului, concerte gratuite cu muzică pe toate gusturile, inclusiv de Crăciun, spectacole, proiecții de filme, seri gurmande, și activități pentru copii, ca de exemplu Le Royaume des Lutins, o noutate a ediției din acest an – toate vă așteaptă la acest târg de Crăciun, din al cărui comitet organizator face parte și o româncă, Cristina Moldovan.
Site web

Vechiul Port: Focuri de artificii și Revelion

O altă tradiție montrealeză a lunii decembrie, focurile de artificii Fire on Ice au loc în fiecare sâmbătă seara la Bassin du Vieux-Port, între 14 decembrie 2019 și 4 ianuarie 2020, cu începere de la ora 20:00. Focurile de artificii se vor derula pe muzica renumitului compozitor american John Williams (Star Wars, Schindler’s List, Close Encounters of the Third Kind, Superman, E.T. the Extra-Terrestrial, seria filmelor Indiana Jones etc.).
Site web

Petrecerea de Anul Nou din Vieux-Port este de asemenea cu acces gratuit și include un spectacol cu o serie de artiști quebechezi de marcă, precum și activități pentru întreaga familie. Petrecerea începe la ora 19:00 și durează până la 2:00, și include și nelipsitele focuri de artificii de la miezul nopții. Metroul montrealez va circula toată noaptea.
Site web

CITIȚI ȘI:

Moș Crăciun și fizica modernă
Istoria Crăciunului
Sărbători Fericite