Se apropie Crăciunul și milioane de copii din lumea-ntreagă îl așteaptă pe Moș Crăciun. Chiar și mulți adulți îl așteaptă, nu-i așa? În fiecare an însă, în preajma venirii sale, apar articole răutăcioase care se străduiesc să demonstreze că, ținând cont de legile fizicii, Moș Crăciun nu poate să aducă daruri tuturor copiilor și mai mult, unele ajung la concluzia că Moș Crăciun nici nu există. Vom arăta în acest articol cum legile fizicii moderne, pe care înțeleptul Moș le cunoaște chiar mai bine decât noi, nu numai că nu sunt în contradicție cu ceea ce face el, ba chiar îl ajută.
În articolele precedente v-am prezentat o serie de articole în care am vorbit despre fizica modernă și aplicațiile ei în societate. Am văzut cum această disciplină este extrem de utilă în depistarea și tratarea cancerului sau în demascarea falsificatorilor de artă. Am explorat apoi două dintre marile enigme ale Universului, materia întunecată și energia întunecată. Fizica este o aventură a spiritului uman, o aventură fascinantă a noastră, a tuturor, iar în acest articol de sfârșit de an aș dori să vă prezint un subiect potrivit pentru atmosfera sărbătorilor: cum este posibil ca Moș Crăciun să aducă daruri, cu sania lui zburătoare, la milioane și milioane de copii cuminți din toată lumea?
Dacă aplicăm cunoștințele fizicii clasice, ar rezulta că Moșul călătorește cu o viteză enormă, la care sania, prin frecarea cu aerul, ar lua foc și s-ar dezintegra. Cum face deci? Mai mult, cum poate zbura o sanie trasă de reni? Și mai ales, cum reușește Moș Crăciun să își dea seama care copii sunt cuminți și merită cadouri?
Fizica modernă și noile teorii ne ajută să înțelegem cum toate aceste lucruri sunt posibile. Moș Crăciun, care este și un om de știință în Laponia, studiază fizica în timp ce pregătește cadourile, așa încât știe foarte bine cum poate să folosească legile acesteia. Să începem cu pericolul dezintegrării saniei prin frecarea cu aerul, datorită vitezei foarte mari pe care aceasta o dezvoltă. Moșul a rezolvat această problemă inventând un ecran de protecție făcut din particule cu sarcină electrică, ținute împreună de un câmp magnetic care protejează sania.
Apoi, pentru ca Moșul să ajungă la toți copiii într-o singură noapte ar trebui să se deplaseze cu viteze mai mari decât cea a luminii! Cum e posibil? Foarte simplu: Moșul a învățat să folosească extra-dimensiunile – cele pe care noi le căutam la acceleratorul de la CERN-Geneva, LHC. Moș Crăciun este însă mult înaintea noastră, el are hărți care îi arată scurtăturile pe care le poate face folosind extra-dimensiunile, deci spațiile cu 11 sau chiar mai multe dimensiuni (prezise de exemplu de teoria corzilor, String Theory).
Cum știe Moș Crăciun care copii sunt cuminți și merită cadouri? Ei bine, căciulițele pe care copiii le poarta iarna pot măsura activitatea creierului (unde electromagnetice), iar Moșul a învățat să citească și să interpreteze aceste semnale. Chiar și noi, oamenii normali, am inventat aparate și învățăm din ce în ce mai multe aplicând această metodă. De exemplu, în prezent, se fac studii asupra viselor. În viitor, am putea ajunge la înregistrarea și redarea lor sub forma unui film a doua zi. Nu știu dacă acest lucru ar trebui să ne bucure sau să ne sperie… Moș Crăciun însă își poate da seama din citirea activității creierului copiilor dacă aceștia sunt cuminți sau nu și în felul acesta el știe ce să le aducă.
O altă problemă spinoasă este cum de zboară sania Moșului împreună cu renii. Doar aceștia n-au aripi! Ei bine, incredibil dar adevărat, Moș Crăciun a deslușit misterul energiei întunecate – despre care noi, cum am povestit în articolele precedente, încă nu avem nici cea mai mică idee ce ar putea fi – și o folosește.
Moș Crăciun este într-adevăr un formidabil om de știință! A studiat legile naturii și le folosește pe cele ale fizicii moderne ca să împartă cadouri în noaptea de Crăciun copiilor cuminți. Legile fizicii moderne nu îl împiedică să-și facă datoria, dimpotrivă, îl ajută. Copii, dacă vreți cadouri de Crăciun, fiți cuminți! Moșul vă citește gândurile.