Aliona Munteanu va juca în piesa Moi, dans les ruines rouges du siècle, ce va fi prezentată la Teatrul Duceppe din Montreal în februarie și martie anul viitor.

Scrisă de Olivier Kemeid, Moi, dans les ruines rouges du siècle este inspirată de viața lui Sasha Samar, actor de origine ucraineană care trăiește în Quebec, și surprinde, printre altele, și destrămarea Uniunii Sovietice.

În această piesă, Aliona Munteanu va juca alături de Sophie Cadieux, Geoffrey Gaquère, Robert Lalonde, Pascale Montpetit, Sasha Samar și Peter Meltev.

Născută la 20 februarie 1984, în Republica Moldova, Aliona Munteanu a absolvit Facultatea de Teatru, Secția de păpuși și marionete a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București.

Din 2008 locuiește în Canada, unde și-a continuat studiile obținând un masterat în Pedagogie teatrală (Enseignement concentration art dramatique) la Université du Québec à Montréal (UQAM).

Aliona Munteanu în piesa Qui est ce Ionesco? de Richard Letendre. FOTO: Dragoș Samoilă.

De-a lungul anilor, a participat la numeroase proiecte artistice profesionale, precum spectacolul Le Loup et les Petits Chevreaux pe care l-a creat și prezentat în mai multe orașe canadiene, L’Heure du Conte en roumain pe care a animat-o la Bibliothèque et Archives nationales du Québec și în bibliotecile municipale din Longueuil și Île-Perrot, iar între 2011 și 2016 a interpretat rolul bonei în piesa Qui est ce Ionesco?, care a fost jucată de sute de ori la Montreal, printre altele la Teatrul Denise-Pelletier și în mai multe Maisons de la culture.

A apărut în serialele quebecheze Toute la Vérité (2010), Une histoire vraie (2015) și L’heure Bleue (2017), iar în 2015 a jucat și într-un film „bollywoodian”, Aagam, turnat în India.

În 2009 Aliona Munteanu a fost nominalizată pentru titlul de Cea Mai Bună Actriță la Festivalul de Film Gopo pentru rolul său (Lili) din filmul Schimb Valutar (2008) realizat de Nicolae Mărgineanu, iar în 2013 a câștigat acest titlu la Festivalul de Film Trebas de la Montreal, în scurtmetrajul Obsession (2013) al lui Călin Darabuț.