Între 30 septembrie și 9 octombrie, Festivalul Internațional de Poezie de la Trois-Rivières va sărbători cea de-a 38-a ediție. După ce în 2020 festivalul a fost anulat, iar în 2021 a îmbrăcat o formulă mai modestă, anul acesta marchează reîntoarcerea invitaților internaționali, printre care se numără și poeta Ana Blandiana.

Fidel obiceiurilor sale pre-pandemie, Festivalul va oferi peste 200 de activități în diferite restaurante, cafenele, baruri, galerii de artă, în Cathédrale de l’Assomption sau la Marché Notre-Dame. Iubitorii de poezie vor avea ocazia să întâlnească și să asculte numeroși poeți, locali sau veniți din toate colțurile lumii, citind din propriile opere și vorbind despre experiențele lor.

Anul acesta este invitată și poeta Ana Blandiana, care va participa la lecturi și dezbateri în mai multe locuri, în zilele de 1, 2 și 4 și 5 octombrie. Dintre acestea menționăm interviul din data de 2 octombrie, ora 18:00, pe care poeta îl va acorda lui Stéphane Despatie (Premiul Jaime-Sabines/Gatien-Lapointe 2022) în cadrul seriei „Un poète se raconte”, găzduite de Le Caféier  (45 rue Saint-Antoine) și întâlnirea cu publicul de marți, 4 octombrie, între orele 12:30 și 13:30, la Galerie R3, Université du Québec à Trois-Rivières, Pavilionul Benjamin-Sulte, local 1031 (3351 boul. des Forges).

Pe lângă acestea, Ana Blandiana va participa, alături de alți poeți, la numeroase activități – dîner-poésie, souper-poésie, brunch-poésie sau soirée de poésie, precum și la o întâlnire destinată studenților la CEGEP de Trois-Rivières.

Programul complet al Festivalului este disponibil la www.fiptr.com

Născută în 1942 la Timișoara, Ana Blandiana (pe numele real Otilia Valeria Coman) este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați poeți români contemporani. A publicat 31 de cărți de poezie, proză și eseuri care au fost traduse în 26 de limbi. De-a lungul carierei sale, ea a primit numeroase premii și distincții naționale și internaționale, inclusiv Herder Preis (Viena), Coroana de Aur Struga, Premiul Griffin pentru întreaga carieră (Toronto, 2018) și a fost nominalizată în 2016 la Gdansk, Polonia, ca Poet european al Libertății.

Ana Blandiana s-a remarcat şi prin implicarea sa în societatea civilă din România. După interdicțiile de publicare din timpul regimului comunist, din 1959 până în 1964, în 1985, și din 1988 până în 1989, după Revoluție poeta a reînființat PEN Clubul Român, a cărui președintă avea să devină. Ea a fost unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care a condus-o între 1991 şi 2001, dar și membră fondatoare şi președintă a Academiei Civice, care a înființat, sub egida Consiliului Europei, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet. Ana Blandiana este, de asemenea, membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Membru corespondent al Academiei Române, scriitoarea Ana Blandiana a primit cea mai înaltă distincție din Franța, „Legiunea de onoare”, și premiul „Romanian Women of Courage Award” oferit de SUA.

Festivalul Internațional de Poezie de la Trois-Rivières se bucură de sprijinul mai multor ministere și instituții: ministerul Culturii din Quebec, Tourisme Québec, ministerul Patrimoniului canadian, Conseil des arts et des lettres du Québec, Conseil des arts du Canada și Primăria din Trois-Rivières.