Între 30 septembrie și 9 octombrie a avut loc la Trois-Rivières Festivalul Internațional de Poezie, un eveniment cultural de marcă, ce a propus publicului sute de activități desfășurate în restaurante, baruri, galerii de artă, școli și biblioteci. Festivalul s-a bucurat de participarea a numeroși poeți, din peste 30 de țări, Ana Blandiana aflându-se printre invitați.

Participarea Poetei Ana Blandiana la cea de-a 38-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la Trois-Rivières a fost, fără îndoială, un eveniment remarcabil. Admirația pentru Poetă, pentru talentul său și pentru activitatea sa civică depășește hotare și continente. 

Trois-Rivières, un orășel primitor și plin de verdeață, găzduiește acest festival din anul 1985. Datorită acestui eveniment anual, localitatea a fost numită „Capitala mondială a poeziei” de cunoscutul poet, interpret și actor quebechez, Félix Leclerc.

Festivalul și-a făcut simțită prezența peste tot în Trois-Rivières. Pe durata sa, parcurile au fost amenajate cu ghirlande din pagini cu versuri ale poeților din diferite țări. Locul cel mai vizibil a fost însă Parcul Coeur de l’Ukraine, inaugurat chiar în ziua de 30 septembrie 2022, odată cu deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Poezie. Pe durata festivalului, parcul a avut un panou special la intrare și a fost decorat cu o coardă pe care au fost prinse pagini în galben-albastru, reprezentând culorile drapelului ucrainean, cu poezii a peste douăzeci de autori ucraineni. Trebuie menționat și faptul că ediția din acest an a avut drept motto versurile cunoscutei poete ucrainene Lessia Ukrainka, „Aprinde lumina zilei de mâine, înainte să răsară zorii”. Prezența Ucrainei la acest eveniment a fost semnificativă, demonstrând sprijinul canadienilor pentru sacrificiul Ucrainei în lupta sa cu agresorul din Est.

Parcul Place d’Armes din Trois-Rivières și-a schimbat denumirea în Parcul Cœur de l’Ukraine pe durata celei de-a 38-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie.

Ana Blandiana este laureată a unui număr impresionant de premii internaționale. Menționăm aici unul din ultimele: în 2016, la Festivalul de la Gdansk, Polonia, a primit titlul de Poet European al Libertății.

Așa am cunoscut-o și noi, dna Larisa Iordache și cu mine, la Trois-Rivières, într-o zi plină de soare, la o cafenea de cartier, unde a avut loc un brunch poetic cu trei poete, participante la Festival. Stând la o masă cu colegele sale, scăldată în razele unui soare blând de octombrie, Ana Blandiana emana o lumină și o liniște interioară ce nu pot fi descrise adecvat decât de un poet care vede cu sufletul.

Poeta Ana Blandiana și Ala Mândâcanu, președinta Comunității Moldovenilor din Quebec.

Poetele ieșeau rând pe rând la microfon și recitau câte o poezie. Ana Blandiana a prezentat varianta în franceză și în română a unor poezii selectate din volumul său „Ma patrie A4” :

….Voi reuşi vreodată
Să descifrez urmele care nu se văd,
Dar eu ştiu că există şi aşteaptă
Să le trec pe curat
În patria mea A4…

Vocea-i calmă, aproape șoptită, era auzită până la cea mai îndepărtată masă…

Am reușit să-i transmitem Anei Blandiana toată dragostea și recunoștința din partea admiratorilor din Republica Moldova, pe care a vizitat-o în repetate rânduri.

O zi de octombrie de neuitat. Mulțumim Festivalului și organizatorilor săi, Maryse Baribeau și Gaston Bellemare, mulțumim, Ana Blandiana!