Evenimentul cultural al acestei toamne pentru comunitatea română montrealeză va fi cu siguranță prezentarea operetei „Crai nou” de Ciprian Porumbescu.

Pe 22 octombrie va avea loc la Montreal un nou spectacol al asociației La Muse Héritage Musical ce subliniază și promovează tezaurul cultural romanesc și muzica clasică românească. Spectacolul va prezenta opereta „Crai nou” a compozitorului Ciprian Porumbescu la Brébeuf, sala Jacques Maurice. O a doua reprezentație va avea loc pe 23 octombrie la Ottawa, la Biserica Arlington Woods.

Alături de corul La Muse, acompaniat de pianistul Alberto Pena Cortez și dirijat de Ioana German, vor evolua sopranele Marina Negruță și Corina Maria Zosim, baritonii Serghei Vîrticuș și Xavier Fugère și doi invitați din România: tenorul Liviu Iftene (Opera din Brașov) și basul Robert Marcaș (director Art Academy Ploiești). Va urca, de asemenea, pe scenă și grupul de dans folcloric Hora din Montreal, condus de reputatul Florin Sălăjan, care semnează și regia spectacolului.     

Premiera montrealeză – și nord-americană – a operetei „Crai nou” a avut loc în octombrie 2016, tot la Brébeuf, bucurându-se de un real succes. În urma ecourilor favorabile, asociația La Muse Héritage Musical a decis reluarea spectacolului în aprilie 2020, însă pandemia a amânat reprezentația până în toamna acestui an. 

„Crai nou” îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică și dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți. Opereta este de fapt o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii de la munte. Anica, chiar nepoata acestui dregător, și Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutați de către ispravnic și jandarmi. Apărați de Dochița și de Moș Corbu, ei reușesc să se ascundă pentru ca, în final, ispravnicul să îi și logodească, toți fiind bucuroși că dorințele le-au fost împlinite de Crai nou.

Iată ce spunea Ioana German, fondatoarea asociației La Muse Héritage Musical, într-un interviu din 2020 pentru Accent Montreal despre semnificația pe care această operetă o are la nivel personal:

„Această creație are mai multe conotaţii pentru mine, legate direct de istoria mea și a familiei mele. Încep prin a menționa orașul premierei operetei: Brașov, orașul meu natal. Compozitorul Ciprian Porumbescu s-a stabilit la Brașov în 1881 ca profesor de muzică și dirijor al corului bisericii Sf. Nicolae din Schei, însă o moarte fulgerătoare îl răpune în data de 6 iunie 1883.

Funcţiile ramase vacante se cereau încadrate, astfel că în toamna anului 1883, străbunul meu, compozitorul Iacob Mureșianu, revine de la studiile sale de la Leipzig și ocupă postul de profesor de mu-zică la Gimnaziul Român din Brașov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), postul de dirijor al Reuniunii române de gimnastică și cântări din Brașov și, de asemenea, preia și funcția de dirijor al corului Bisericii Ortodoxe „Sf. Nicolae” din Scheii Brașovului. Așadar, un alt element de legătură cu o conotație familială.

Brașovul este indisolubil legat de premiera absolută a operetei «Crai nou», compusă de Porumbescu pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri. Evenimentul a avut loc pe 27 și 28 februarie 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Român, iar ziarul Gazeta Transilvaniei, singurul ziar românesc din Ardeal, care avea la cârma sa pe Aurel Mureșianu, fratele mai mare al compozitorului Iacob Mureșianu, a avut onoarea de a prezenta acest eveniment. Spectacolul a inclus peste șaizeci de artiști amatori și a beneficiat de concursul orchestrei Societăţii Filarmonice din Brașov. Premiera s-a bucurat de un succes extraordinar, Gazeta Transilvaniei notând că: «Cele două representațiuni ale operetei Crai Nou, de V. Alecsandri, musica de C. Porumbescu, ce s’au dat’a Sâmbătă și Duminecă sera de cătră o societate de diletanți din Brașiovu în sal’a cea mare a Gimnasiului românu, au avutu unu succesu peste așteptare de bunu».”

Sunteți așadar așteptați, în număr cât mai mare, la această delicioasă comedie muzicală românească.

„Crai nou” de Ciprian Porumbescu
Sâmbătă, 22 octombrie 2022, ora 19.00
Sala Jacques-Maurice, Colegiul Brébeuf
5625 Ave Decelles, Montreal (metrou Côte-des-Neiges)
Bilete: 25$ în prevânzare, 35$ în ziua spectacolului
Info și rezervări: 450-541-1959
Bieletele se pot cumpăra și pe Eventbrite