În primul trimestru din 2020, economia Canadei a înregistrat cea mai slabă performanță din 2009 încoace, pe fondul măsurilor luate pentru a încetini răspândirea COVID-19, care au obligat multe companii să-și sisteze temporar activitățile și să concedieze parte din angajați.

Potrivit Statistique Canada, produsul intern brut a scăzut într-un ritm anual de 8,2% în primele trei luni ale acestui an. În martie s-a produs cea mai drastică scădere lunară a PIB din 1961, de când Canada a început să înregistreze acest indicator economic – 7,2%. Martie este luna în care autoritățile au luat o serie de măsuri pentru a combate pandemia de coronavirus precum restricții de călătorie și închiderea unor companii, a școlilor și a frontierei cu SUA.

Totuși, pe cât de severă este scăderea produsului intern brut în luna martie și pe perioada primului trimestru, ea nu este atât de dramatică pe cât se așteptau experții în domeniu. Astfel, Refinitiv, un mare furnizor de date financiare la nivel mondial, prevedea o contracție medie a economiei canadiene de 9% în martie și de un ritm anual de 10% în primele trei luni.

CITIȚI ȘI:

Rata șomajului a crescut la 13% în Canada. Ottawa extinde subvenția salarială pentru firme
World Economic Outlook 2020-2021: Previziunile FMI pentru economia mondială și cea canadiană