Cetățenii și rezidenții permanenți canadieni complet vaccinați împotriva COVID-19, precum și cetățenii străini deja autorizați să intre în Canada în conformitate cu restricțiile de călătorie în vigoare, vor fi scutiți de carantină atâta timp cât rezultatul testului de depistare făcut la sosire este negativ.

Pentru a fi considerată complet vaccinată, o persoană trebuie să fi efectuat unul din cele patru vaccinuri autorizate în Canada (Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson) cu cel puțin 14 zile înaintea sosirii. Măsura se aplică atât celor care călătoresc cu avionul, cât și celor care traversează frontiera terestră. Aceste persoane sunt scutite de carantină și nu trebuie să mai facă un test în ziua a opta.

Măsurile anunțate astăzi fac parte dintr-o primă etapă de relaxare a restricțiilor de călătorie întreprinsă de guvernul federal.

CITIȚI ȘI: Carantina la hotel nu va mai fi obligatorie pentru canadienii vaccinați

Informațiile despre vaccinare trebuie înregistrate înaintea sosirii în aplicația ArriveCan sau pe site-ul guvernului.

Vaccinul poate fi efectuat oriunde în lume, însă dovada vaccinării trebuie să fie în franceză sau engleză, sau să fie însoțită de o traducere certificată. Documentele (pe hârtie sau electronice) trebuie păstrate pentru posibile verificări la frontieră și timp de 14 zile după intrarea în Canada.

Rămâne în vigoare regula potrivit căreia călătorii cu destinația Canada trebuie să efectueze un test de depistare cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării și un altul la sosire. Aceștia trebuie să prezinte un plan de carantină pentru cazul în care testul făcut la sosire este pozitiv sau nu îndeplinesc cerințele cerute – agenții de frontieră au puterea discreționară de a decide dacă toate exigențele sunt îndeplinite.

Restricțiile de călătorie sunt menținute pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau nu sunt eligibile pentru vaccinare, precum copiii sub 12 ani, și pentru cele parțial vaccinate. De exemplu, copiii și adolescenții sub 18 ani nevaccinați acompaniați de adulți complet vaccinați nu vor sta la hotel, însă vor trebui să efectueze o carantină de 14 zile acasă. Părinții complet vaccinați nu sunt obligați să se izoleze cu ei pe durata carantinei.

O persoană care a contractat COVID-19 și care s-a vaccinat apoi cu o singură doză nu este considerată ca fiind adecvat vaccinată de către autoritățile canadiene. Acest lucru vine în contradicție cu directivele Sănătății publice din Quebec care consideră că pentru persoanele care au avut COVID-19 este necesară o singură doză de vaccin.

Rămân de asemenea în vigoare restricțiile de călătorie pentru cetățenii străini, chiar dacă aceștia sunt vaccinați. Există câteva excepții însă, printre care rudele de gradul întâi și familia extinsă a unui cetățean sau rezident permanent sau studenții internaționali care frecventează o școală în Canada.

În ceea ce privește interzicerea zborurilor directe din India, aceasta a fost prelungită până pe 21 iulie.

Reamintim că până pe 5 iulie inclusiv, orice persoană care intră în Canada, indiferent de statutul vaccinării, trebuie să stea 14 zile în carantină, iar cei care vin cu avionul sunt nevoiți să aștepte într-un hotel desemnat de guvernul federal rezultatul la testul molecular efectuat la sosire.

Precizăm, de asemenea, că dacă după sosirea în Canada, un călător complet vaccinat testează pozitiv pentru COVID-19 sau este expus la virus prin contactul cu cineva care a fost testat pozitiv, acesta va trebui să respecte măsurile locale în materie de sănătate publică, inclusiv carantina sau izolarea.

Vineri, 18 iunie, Ottawa a anunțat că frontiera canado-americană va rămâne închisă pentru călătoriile neesențiale până pe 21 iulie. Decizia a fost motivată de faptul că, deocamdată, protecția colectivă asigurată de vaccinuri nu este suficientă pentru a relaxa călătoriile transfrontaliere.

În data de 21 iunie 2021, peste 65% dintre canadieni au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19 și aproape 19% sunt complet vaccinați, potrivit covid19tracker.ca.