În ciuda presiunilor exercitate de mediul de afaceri și de scăderea numărului de cazuri de COVID-19 atât în Canada cât și în Statele Unite, frontiera dintre cele două țări nu se va deschide în data de 21 iunie.

Potrivit La Presse, mai multe surse guvernamentale au confirmat acest lucru.

Granița terestră cu Statele Unite este închisă pentru călătoriile neesențiale din 21 martie 2020, în virtutea unei înțelegeri între Ottawa și Washington care se reînnoiește lunar. Un sondaj de opinie al firmei Angus Reid dat publicității cu câteva săptămâni în urmă a arătat că aproape jumătate dintre canadieni sunt de părere că granița trebuie să rămână închisă până la toamnă (48%). În același timp, 51% consideră că toate călătoriile internaționale non esențiale ar trebui interzise.

Potrivit acelorași surse guvernamentale citate de La Presse, Ottawa preconizează o redeschidere prudentă și graduală a frontierei. Pentru ca aceasta să fie complet deblocată, 75% din populația Canadei trebuie să fie vaccinată cu ambele doze. În prezent, procentul se ridică la aproximativ 15%.

Pe scena federală, la nivel provincial, precum și în municipalitățile care se află în apropierea graniței cu SUA, din ce în ce mai multe voci reclamă prezentarea unui plan care să permită intrarea în țară a călătorilor complet vaccinați și a unei politici eficace de carantină pentru cei care nu sunt vaccinați.

Deocamdată însă, în următoarele zile, se așteaptă ca Ottawa să anunțe detaliile referitoare la eliminarea carantinei la hotel pentru cetățenii și rezidenții canadieni complet vaccinați care se întorc acasă pe calea aerului.