Antiștiința pare să fie mai profitabilă decât știința: în Statele Unite, patru organizații care s-au făcut cunoscute prin răspândirea de informații false în timpul pandemiei au avut venituri de peste 118 milioane de dolari americani între 2020 și 2022, potrivit Agence Science-Presse.

Cea mai cunoscută dintre acestea este Children’s Health Defense (CHD), un grup care chiar și înainte de pandemie susținea că vaccinurile provoacă autism și care în 2022 a reușit să strângă donații în valoare de 23,5 milioane de dolari – o sumă de opt ori mai mare decât în 2019, înainte de pandemie.

CHD este organizația fondată și condusă de Robert F. Kennedy Jr., cândva avocat de mediu, care a devenit un susținător înfocat al unor teorii nefondate privind sănătatea – printre altele – și care în prezent candidează ca independent la președinția Statelor Unite.

Veniturile de peste 118 milioane de dolari au permis acestor grupuri să fie mai prezente pe scena politică – prin angajarea de lobby-iști pentru a influența aleșii locali – și în justiție, unde au încercat în ultimii doi ani să obțină hotărâri judecătorești împotriva vaccinării sau a portului de mască. CHD, de exemplu, a cheltuit 3 milioane de dolari pe avocați pentru astfel de procese.

Aceste cifre provin dintr-o investigație publicată de Washington Post pe 21 februarie, în baza rapoartelor de impozit depuse de aceste grupuri, care au statutul de organisme fără scop lucrativ.

Un alt grup despre care s-a vorbit mult în presă este America’s Frontline Doctors (AFLDS), care a sărit de la mai puțin de un milion de dolari venituri în 2021, la câteva milioane în 2022. Poate că vă mai amintiți de prima apariție publică a acestui grup: în iulie 2020, pe treptele Curții Supreme din Washington, unde membrii săi în halate albe au făcut apologia unor tratamente împotriva Covid-19 acum discreditate. AFLDS a denunțat pericolul vaccinurilor împotriva Covid-19 fără să furnizeze vreo dovadă, iar una dintre figurile sale marcante, dr. Stella Immanuel, a susținut ideea că anumite boli sunt cauzate de sexul cu demoni.

Apoi, în noiembrie 2022, AFLDS s-a aflat în centrul unui scandal, atunci când administratorii săi au dat-o în judecată pe dr. Simone Gold, cea care a fondat acest grup pseudo-medical cu ajutorul organizației Tea Party Patriots, pentru deturnare de fonduri (Simone Gold ar fi utilizat banii AFLDS pentru a-și cumpăra o casă în Florida evaluată la peste 3 milioane de dolari). Procesul a fost respins în decembrie de către instanță, deoarece aceasta nu a putut să se pronunțe asupra jurisdicției de care AFLDS aparține. În iunie 2022, Simone Gold a fost însă condamnată la 60 de zile de închisoare, urmate de 12 luni de eliberare supravegheată și o amendă de 9,500$ pentru participarea sa la asaltatul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

Influența acestor grupuri asupra unui anumit segment de populație este de netăgăduit, mai cu seamă de când veniturile sporite de care s-au bucurat în ultimii ani le-au permis să cumpere publicitate pe rețelele de socializare și să se bucure de atenția politicienilor înclinați să profite de sentimentul de neîncredere în medici și mass media, întreținut de aceeași parte a publicului.

În SUA, printre cei mai mari donatori către astfel de organizații notorii pentru răspândirea de informații false și teorii ale conspirației sunt grupuri asociate cu dreapta conservatoare americană, cum ar fi National Christian Foundation. Comentând acest fapt în articolul din Washington Post, directorul Asociației Americane de Sănătate Publică notează că „finanțarea dezinformării” de către „donatorii conservatori” este deosebit de îngrijorătoare, deoarece comunitățile aflate la dreapta pe eșichierul politic american sunt cele care în timpul pandemiei au avut cea mai mare rată privind refuzul de a se vaccina și cea mai mare rată de deces din cauza Covidului. O analiză a National Public Radio (NPR), a constat o relație invers proporțională între votul pentru Trump la alegerile din 2020 și rata de vaccinare, și una direct proporțională între acest vot și rata deceselor cauzate de Covid-19.

Deși nu avem deocamdată analize de acest gen și pentru alte țării, există totuși numeroase indicii că grupuri similare pot face profituri serioase din dezinformare. O asociație franțuzească numită Bon Sens, creată în 2020 de directorul blogului conspiraționist FranceSoir, care reunește cei mai cunoscuți dezinformatori francezi din timpul pandemiei, a anunțat la aproximativ un an de la înființare, în timpul adunării sale generale, că a reușit să obțină venituri de 2 milioane de euro. Bon Sens este aceeași organizație care l-a dat în judecată pe Bill Gates, printre alții, pentru defăimare. În noiembrie 2022 a pierdut procesul, din foarte simplul motiv că Bill Gates nu a pomenit-o vreodată.

Toate aceste fonduri permit și niște salarii grase: Robert F. Kennedy a primit de la Children’s Health Defense, în 2022, suma de 510,000 de dolari, de două ori mai mult decât în 2019. Americanul Pierre Kory, care a continuat să promoveze ivermectina ca medicament împotriva Covidului, în ciuda studiilor care au demonstrat ineficacitatea acesteia, a primit 368,815$ în 2022 de la grupul Front Line Covid-19 Critical Care Alliance, o creștere de 60% față de 2021. Pierre Kory este cunoscut și pentru „telemedicina” pe care o practică și pe care o promovează pe rețelele de socializare: 2,350 de dolari pentru trei consultații video.

CITIȚI ȘI:

Când teoriile conspiraționiste se comportă ca un virus