Absența durerilor în piept nu înseamnă că nu ar putea fi un atac de cord.
Când ne gândim la un atac de cord, automat ne vine în minte imaginea cuiva care, cuprins de durere, își duce mâna la piept și se prăbușește la pământ. În cazul femeilor, atacul de cord îmbracă adesea forma unor simptome mai subtile, care din nefericire pot fi ignorate, cu consecințe dramatice, după cum notează un articol din revista Prevention.
Deși atacurile de cord sunt mai frecvente la bărbați – aceștia sunt de două ori mai susceptibili să aibă o criză cardiacă decât femeile – bolile de inimă reprezintă a doua cauză de mortalitate în Canada atât la bărbați, cât și la femei (prima este cancerul, la ambele sexe). Potrivit datelor oficiale publicate de guvernul canadian, la fiecare oră mor aproximativ 14 adulți canadieni (peste 20 de ani), diagnosticați cu boli de inimă.
Multe dintre decesele cauzate de un atac de cord la femei ar putea fi evitate dacă acestea ar cunoaște diferitele simptome prin care se manifestă.
Ce este un atac de cord?
Pentru a recunoaște un atac de cord este util să înțelegem ce este acesta.
În esență, un atac de cord se produce atunci când, din cauza unui blocaj, arterele coronare nu mai pot furniza un flux sanguin adecvat mușchiului inimii. Cel mai frecvent, acest lucru se datorează aterosclerozei, placa formată din grăsime, colesterol și alte substanțe ce se acumulează în artere de-a lungul timpului. Atacul de cord survine în momentul în care această placă se rupe brusc formând un cheag, care poate crea o obstrucție completă a fluxului sanguin într-una din arterele inimii.
Iar când această obstrucție – sau blocaj – se produce, mușchiul inimii începe să moară. De aceea o intervenție imediată este necesară, deoarece mușchiul nu se repară singur dacă moare. Timpul este deci esențial.
Manifestările unui atac de cord la femei: Indigestie
Deoarece inima se află deasupra stomacului, nu de puține ori se întâmplă ca un atac de cord să fie confundat cu o indigestie. În cazul femeilor acest lucru s-a întâmplat frecvent, mai ales în trecut, greșeala fiind făcută chiar de medici.
În 1991 a fost publicat un studiu care a arătat că femeile care s-au prezentat la urgență cu dureri în piept au fost tratate diferit față de bărbați: femeile au fost trimise acasă cu antiacide, în timp ce bărbații au fost trimiși la laboratorul de cateterologie.
De acum 30 de ani lucrurile s-au schimbat în mod semnificativ, iar gradul de conștientizare pentru bolile de inimă la femei a crescut. Totuși, femeile încă ezită în a deosebi un atac de cord de indigestie în prezența durerilor de stomac.
Deci, dacă vă confruntați cu o indigestie diferită de cele pe care le-ați mai avut și care durează mai mult de câteva minute, mergeți imediat la un medic.
Dureri de maxilar și de spate
Fiecare dintre noi percepe durerea în mod diferit și fiecare are praguri diferite pentru durere. Din acest motiv, este ușor să confundăm o durere care provine din piept cu una din alte zone ale corpului, inclusiv maxilar sau spate.
Atacul de cord se produce la fel pentru toată lumea. Ce este însă diferit este percepția simptomelor.
Arsuri la stomac
La fel ca în cazul confuziei cu indigestia, din cauza poziționării inimii, se întâmplă să simțim un atac de cord ca pe niște arsuri (și arsurile ca pe un atac de cord).
În această situație, durata este foarte importantă. Dacă senzația de arsură durează mai mult de 5-7 minute, este însoțită de un disconfort continuu care nu dispare în poziția așezat sau când vă odihniți și este ceva nou, cu care nu v-ați mai confruntat în trecut și care a apărut brusc, atunci este vorba de un atac de cord.
Dificultăți de respirație
Dificultățile de respirație după un efort intens sunt normale. Însă dacă le resimțiți când stați jos sau aveți dificultăți să urcați câteva trepte, atunci s-ar putea să aveți probleme cu inima.
Chiar dacă nu sunt acompaniate de dureri în piept, dificultățile de respirație ar putea semnala un atac de cord. Prin urmare, dacă simțiți că ceva nu e în regulă, nu ezitați să sunați la 911. Oamenii resimt în mod diferit un atac de cord, iar absența durerii în piept nu înseamnă că n-ar putea fi unul.
Durere în brațul stâng
Atât bărbații, cât și femeile pot experimenta oricare dintre aceste simptome, însă durerea în brațul stâng este adesea ceea ce considerăm ca fiind simptomul clasic de atac de cord. Aceasta deoarece, la fel ca durerile de maxilar și de spate, creierul nu poate descifra de unde vine durerea.
Deoarece toate terminațiile nervoase ajung în coloana vertebrală în același loc – din partea de sus a brațului, din piept – creierul nu poate percepe că durerea provine de fapt de la inimă.
Greață
Similar cu indigestia, deoarece inima se află deasupra stomacului, un atac de cord poate provoca greață.
Inima este organul nostru principal și vital. Atunci când nu primește suficient flux sanguin și mușchiul inimii moare, starea de rău este foarte severă.
Însă de obicei, pe lângă greață, un atac de cord este acompaniat și de senzația de frig, de amețeală și transpirație. Iar greața este majoră.
Dureri în piept
Acesta este cel mai notoriu semn de atac de cord: senzația de presiune uriașă în piept, de parcă s-a așezat un elefant, sau cea a unei menghine în zona inimii. Dacă vă confruntați cu aceste simptome, apelați neapărat, cât mai rapid posibil, la serviciile medicale de urgență.
Ce facem în caz de atac de cord?
Cele mai frecvente simptome de atac de cord la femei sunt durerile sau presiunea în piept. Însă 40% dintre femeile care suferă un atac de cord nu au dureri în piept, ci de maxilar, de spate sau în ceafă, dificultăți de respirație, oboseală extremă sau greață, arsuri și chiar vărsături.
Cel mai important lucru e să sunați la 911. Nu la medicul de familie, nu la soț sau partener – îl veți putea suna mai târziu. Când ajungeți la urgență, cereți investigații la inimă – o electrocardiogramă și o probă de sânge. Dacă credeți că aveți un atac de cord, spuneți că vă doare în piept, acest lucru în mod sigur va face să vi se acorde atenția cuvenită.
Factori de risc pentru boli de inima în cazul femeilor
● Hipertensiune arterială (în special la femeile însărcinate)
● Fumat
● Diabet, inclusiv cel gestațional
● Exces de greutate
● Dietă nesănătoasă
● Sedentarism
● Consum excesiv de alcool
● Stres
● Depresie
● Prima menstruație înainte de 11 ani
● Menopauză precoce (înainte de 40 de ani)
● Sindromul ovarului polichistic
● Naștere înainte de termen