Până pe 21 aprilie, la Muzeul McCord din Montreal puteți călători în timp, în Montrealul de acum două secole, grație operelor lui James Duncan prezentate în cadrul expoziției „Montréal en devenir – Duncan, peintre du 19e siècle”.

Adevărat cronicar al vremurilor sale, James Duncan documentează evoluția Montrealului în cursul a cinci decenii, între 1830 și 1880. Înainte deci de apariția fotografiei, acuarelele, desenele și gravurile lui Duncan redau o imagine extraordinară a Montrealului și mai mult decât atât, ele surprind spiritul timpului.

Reunite pentru prima oară într-o expoziție, peste 160 din lucrările sale, aflate în colecții publice și private, oferă astfel o perspectivă unică asupra orașului în secolul XIX. În același timp, ele aduc în atenția publicului un artist care, în mod inexplicabil considerând calitatea și cantitatea operei lăsate, este foarte puțin cunoscut în ziua de azi.

Cu ajutorul lucrărilor acestui pictor irlandez îndrăgostit de orașul său de adopție, parcurgem insula așa cum era ea odinioară, descoperim aspectele care caracterizau viața canadiană la acea vreme și contemplăm peisajul urban montrealez. Vedem evoluția Montrealului de-a lungul anilor din două puncte de observație privilegiate de artist – Mont-Royal și Insula Sainte-Hélène, participăm la evenimente care i-au marcat istoria și ne plimbăm pe străzile sale pentru a descoperi viața de zi cu zi a locuitorilor. Ceea ce rezultă sunt lucrări ce impresionează prin extraordinara lor minuțiozitate.

James Duncan – „Montréal depuis l’île Sainte-Hélène”, 1878.

La vremea respectivă, Montrealul era deja o metropolă vibrantă. Portul era plin de activitate, iar infrastructurile comerciale, financiare, judiciare, religioase, educaționale și culturale se dezvoltau în ritmul creșterii rapide a populației. Duncan redă toată această efervescență, forfota străzii și activitățile citadinilor. Atent la schimbarea anotimpurilor, artistul celebrează culorile toamnei și este inspirat de iarnă, pictând diverse activități sportive hibernale, sloiurile de gheață de pe Saint-Laurent, spargerea gheţii sau traversarea fluviului în timpul iernii.

James Duncan – „Marché Bonsecours, scène d’hiver”, 1850–1860, ulei pe lemn.

Așadar, dacă transformarea peisajului urban vă fascinează, dacă vă place să descoperiți în Montrealul de astăzi urmele Montrealului de odinioară și dacă genul fotoreportajului vă pasionează și vreți să cunoașteți un precursor al său, atunci mergeți să vedeți această expoziție.

Despre James Duncan

Născut în 1806 în Coleraine, Irlanda de Nord, James Duncan emigrează în Canada (de Jos) în 1830, stabilindu-se la Montreal ca artist profesionist și profesor de desen. Pe lângă cariera sa de artist, a fost locotenent în regimentul de infanterie ușoară în timpul rebeliunii de la 1837.

Duncan s-a remarcat în special prin acuarelele sale. La un an de la sosirea pe meleaguri montrealeze, Jacques Viger, cel care avea să devină primul primar al Montrealului (1833-1836), îi comandă o serie de peisaje în acuarelă ale orașului.

Duncan este recunoscut și pentru numeroasele sale ilustrații apărute în reviste precum Canadian Illustrated News, Illustrated London News (un fel de Paris-Match al vremii) și Hochelaga Depicta, un ghid al Montrealului publicat între 1839 și 1846. În 1847 devine membru fondator al Montreal Society of Artists, alături de Cornelius Krieghoff.

În anii 1850, pictează portrete, printre care și o serie de personaje istorice ale Canadei, comandată de același Jacques Viger.      

James Duncan va fi și primul artizan al litografiei în Canada, publicând în 1849 șase panorame montrealeze gravate de către W.S. Barnard. Câțiva ani mai târziu, în 1864, creează Duncan and Company, lithographic printers and engravers and draughtsmen, cu care cunoaște mult succes. Litografiile sale cu Montrealul sunt vândute atât localnicilor, cât și vizitatorilor și soldaților britanici staționați la Montreal. Expune mai multe dintre aceste lucrări în anii următori la Londra, Montreal și la Academia Regală din Canada.

Spre sfârșitul vieții se întoarce în Regatul Unit pentru a achiziționa mai multe opere de artă pentru diverși colecționari de la Montreal, inclusiv Georges Alexander Drummond, cunoscut om de afaceri al vremii și senator.

Se stinge din viață în 1881.

„Montréal en devenir – Duncan, peintre du 19e siècle”
Până pe 21 aprilie 2024
Musée McCord Stewart
690 rue Sherbrooke O, Montreal, H3A 1E9
Bilete: www.musee-mccord-stewart.ca

CITIȚI ȘI:

Georgia O’Keeffe și Henry Moore, doi giganți ai artei moderne la MBAM