Quebec intenționează să lanseze o strategie de testare mai „agresivă”, pe măsură ce restricțiile încep treptat să se relaxeze.

În cadrul unei conferințe de presă, dr. Horacio Arruda, directorul Direcției de sănătate publică din Quebec, a afirmat că provincia intenționează să adopte o strategie de testare mai „agresivă” și să efectueze 14.000 de teste pe zi, de la aproximativ 6.000 câte se fac în prezent. Orice persoană care manifestă simptome asociate cu COVID-19 va fi eligibilă pentru testare începând cu 4 mai, a spus el.

Reamintim că încă de la început, Quebecul a instaurat o ordine de prioritate în ceea ce privește testarea pentru COVID-19. Această ordine a variat în timp, în funcție de evoluția pandemiei. În ultimele săptămâni accentul s-a pus pe cei care lucrează și trăiesc în rezidențele pentru bătrâni, pe persoanele care prezintă simptome și care se află în alte medii considerate cu risc ridicat, ca de exemplu centrele pentru persoane fără adăpost, pe persoanele care prezintă simptome și care au o recomandare din partea Direcției Regionale de Sănătate Publică, și pe persoanele care ocupă funcții esențiale în domeniul sănătății și siguranței publice.

Se vor face și teste aleatorii, a mai spus dr. Arruda, atât în zone fierbinți precum Montreal și Laval, cât și, mai limitat, în regiunile în care virusul s-a răspândit mai puțin. Scopul este de a detecta cât mai multe cazuri de COVID-19, experții fiind unanimi în a afirma că ridicarea graduală a restricțiilor trebuie să coincidă cu o testare pe scară largă.

CITIȚI ȘI: Quebec: O reluare graduală a activităților economice, în funcţie de evoluția epidemiei

„Deschidem, măsurăm. Deschidem, măsurăm. Dacă lucrurile merg bine, continuăm să deschidem. Dacă lucrurile merg prost, ne oprim”, a precizat directorul Direcției de sănătate publică din provincie cu privire la planul de redeschidere a economiei și reluare a vieții școlare.

De asemenea, odată ce testele serologice vor fi disponibile, Quebec se va folosi de ele pentru a vedea ce procent din populație a câștigat imunitate.

CITIȚI ȘI: Este posibil să știm dacă o persoană a avut COVID-19 după ce s-a vindecat?

Există la ora actuală peste 29,000 de cazuri confirmate în Quebec, însă numărul real este mult mai mare.

Un studiu efectuat de Centre Interuniversitaire de Recherche en Économie Quantitative (CIREQ) din Montreal estimează că în data de 22 aprilie numărul infecțiilor în provincie era de 12 ori mai mare decât cel raportat. Potrivit aceluiași studiu, în Ontario – unde s-au efectuat mai puține teste decât în Quebec – numărul real de cazuri COVID-19 ar fi fost de 18 ori mai mare decât arătau cifrele oficiale. Numărul testelor făcute în fiecare provincie poate fi consultat pe site-ul INSPQ (Institut national de santé publique du Québec). Datele se actualizează zilnic.

În data de 2 mai, bilanțul COVID-19 în Quebec este următorul:
● 29,656 cazuri confirmate; 1,002 sub investigație
● 2,136 decese
● 1,738 persoane spitalizate, dintre care 222 la terapie intensivă
● 6,965 persoane însănătoșite

Potrivit INSPQ, 91.1% din decese s-au înregistrat la persoane peste 70 de ani.

CITIȚI ȘI:

Quebec: Numărul de decese în centrele de îngrijiri de lungă durată va crește considerabil
INSPQ: Proiecții ale impactului reluării treptate a activităților economice și sociale în Quebec