Un aer de optimism s-a instalat recent la Ottawa, odată cu depunerea bugetului federal pentru 2024. Guvernul prevede cheltuieli mai mari, însă într-o economie aflată într-o formă mai bună decât acum șase luni, după cum notează Radio-Canada.

Puțini se așteptau ca bugetul depus de ministra Finanțelor Chrystia Freeland să mai producă vreo surpriză. În săptămânile premergătoare, guvernul Trudeau a prezentat zeci de inițiative, în valoare de mai multe miliarde de dolari, incluse în acest nou buget.

Și totuși, efectul surpriză a fost prezent, căci contrar previziunilor Directorului parlamentar al bugetului (o instituție menită să furnizeze analize economice și financiare independente Parlamentului canadian), deficitul nu a crescut, încadrându-se exact în limita stabilită de ministra Freeland în raportul său economic din 2023.

Astfel, pentru anul fiscal 2023-2024, deficitul bugetar se situează la 40 de miliarde de dolari, în ciuda previziunilor care anticipau o creștere de până la 46,8 miliarde  dacă nicio măsură nouă nu ar mai fi fost introdusă. Guvernul liberal respectă în acest fel balizele bugetare esențiale pentru păstrarea ratingului AAA al Canadei, în special prin menținerea deficitului sub 1% din PIB.

Pentru 2024-2025, Ottawa prevede un deficit de 39,8 miliarde de dolari, însă reîntoarcerea la echilibrul bugetar nu se întrevede până la sfârșitul acestui deceniu.

Cum se explică faptul că deficitul a rămas stabil?

Potrivit experților, doi factori au contribuit la menținerea deficitului bugetar la nivelul prevăzut: faptul că economia canadiană a performat peste așteptări și creșterea ratei de includere în venitul impozabil a câștigurilor de capital (gains en capital) ale celor mai înstăriți contribuabili, companii și fiducii.

Cei mai bogați vor plăti mai mult

Astfel, noul buget, intitulat „O șansă echitabilă pentru fiecare generație”, prevede, începând cu 25 iunie 2024, creșterea ratei de includere a câștigurilor de capital. Este vorba de o modalitate importantă prin care guvernul federal își va mări veniturile (cu 19,35 miliarde în următorii cinci ani), făcând posibilă stabilitatea deficitului acum și o scădere graduală a acestuia în viitorul apropiat.

„Deși întreaga populație poate beneficia de avantajul fiscal privind câștigurile de capital, cei mai bogați, care în general au venituri mai mari din câștigurile de capital, beneficiază în mod disproporționat de acest avantaj față de clasa de mijloc”, indică raportul bugetar. „În 2021, cei mai avuți 1% dintre canadieni au realizat 10,4% din totalul veniturilor obținute în Canada; atunci când sunt luate în considerare câștigurile de capital, proporția crește la 13,4%.”

„În regimul actual, cei bogați pot beneficia de o cotă marginală de impozitare mai mică pe câștigurile lor de capital decât ceea ce lucrătorii din clasa de mijloc trebuie să plătească pe veniturile lor” se mai arată în document. „De exemplu, o asistentă medicală din Ontario care câștigă 70,000$ se confruntă cu o rată marginală combinată federal-provincial de 29,7%. În comparație, o persoană bogată din Ontario cu un venit de 1 milion de dolari este supusă unei rate de impozitare marginală de 26,8% pe câștigurile de capital”.

Prin urmare, rata de includere în venitul impozabil a câștigurilor de capital crește de la jumătate (50%) la două treimi (66,67%). Pentru persoanele fizice regula se aplică de la 250,000$ pe an în sus. Pentru companii și fiducii nu există un astfel de barem, cota de impozitare majorându-se pentru toate câștigurile de capital realizate.

Rezultatele economiei canadiene depășesc așteptările

„În ciuda creșterii ratelor dobânzilor, Canada a evitat recesiunea pe care unii au prezis-o. […] PIB-ul real a crescut cu 1,1% în 2023, un rezultat de trei ori mai mare decât prognoza bugetară pentru 2023 (0,3%)”, precizează guvernul federal.

Rata inflației a scăzut de la cel mai înalt nivel atins în iunie 2022, 8,1%, la 2,9% în ianuarie, 2,8% în februarie, pentru a reveni din la 2,9% în luna martie, după cum arată cele mai recente date de la Statistique Canada, date publicității pe 16 aprilie, cu câteva ore înainte de prezentarea bugetului.

Pentru a explica scăderea ratei inflației, guvernul indică scăderea prețurilor la energie și diminuarea problemelor din lanțurile globale de aprovizionare care au apărut după pandemie și care s-au accentuat odată cu invazia rusă din Ucraina.

Un alt factor amintit de guvern care a contribuit la îmbunătățirea rezultatelor economiei canadiene este creșterea înregistrată în Statele Unite, care și a aici a depășit așteptările. Această revigorare a economiei americane „a determinat o mai mare cerere externă de bunuri și servicii canadiene și a încurajat investițiile străine directe în Canada, ceea ce a stimulat considerabil economia noastră în ultimul an”, se precizează în buget, potrivit Radio-Canada.   

CITIȚI ȘI:  

Sondaj: Stilul de politică marca Trump, văzut ca un risc pentru Canada