Pictorița Rodica Vinca va expune o serie de lucrări pe pânză și pe sticlă la Biblioteca Sylvain-Garneau din Sainte-Rose, Laval. Vernisajul expoziției sale, intitulată „Simfonia culorilor”, va avea loc sâmbătă, 25 august, ora 13.00. Expoziția va fi deschisă până pe 29 septembrie.

„Simfonia culorilor”, cea de-a treia expoziție solo a Rodicăi Vinca, va fi găzduită de Biblioteca Sylvain-Garneau din Laval (187 Boulevard Sainte-Rose, H7L 1L5). 35 de lucrări pe pânză (acrilic și mixt media) și 17 pe sticlă (vitraliu și cristale) compun această nouă expoziție, în care se fac din nou remarcate tehnica și cromatica întrebuințate de artistă.

„Simfonia culorilor” continuă și completează cele două expoziții precedente ale Rodicăi Vinca, din 2016 și 2017, „Memoria culorii” și respectiv „Cântecul apei” (ambele au avut loc la restaurantul-butic Château Napoléon din Rosemère). „Memoria culorii” a arătat că artista folosește din plin și cu curaj culorile. Pictura sa este textură, culoare, contrast, dar și armonie, aceste elemente reflectându-se în totalitatea lucrărilor sale, ce alternează între abstractul pur și o înlănțuire de elemente sugestive, emoționale. În „Cântecul apei”, unde, așa cum titlul o sugerează, apa a fost motivul central, artista a experimentat pentru, prima oară, pictura pe sticlă (vaze), pe care o explorează din plin în expoziția de anul acesta.

Iată ce ne-a declarat artista despre evoluția stilului său, relația cu pictura și refugiul în culoare: „Îmi doresc o continuă evoluție, dar în același timp nu vreau să pierd conectarea cu trecutul, cu anii de început (de acum 25 de ani), când am dorit și reușit să redau inocența, claritatea, puterea și sinceritatea prin învolburarea culorilor. Rezultatul final este complex, dar în același timp simplu. Este o relație a mea cu forma, liniile și culoarea. Pictura este un proces intuitiv, sentimental, cu o anume semnificație a fiecărei redări pe pânză. Este o motivație permanentă de sentimente și trăiri profunde, reflectate în armonia  culorilor. Folosesc medii diverse, în principal acrilice îmbinate cu generozitate. Consistența culorii este dată de diversitatea  nuanțelor, fără diluări succesive, ci în amestecuri armonios îmbinate”.

În ultimii ani, lucrările sale s-au făcut remarcate atât în Canada, cât și peste hotare. În 2017 i-a fost decernată medalia de bronz pentru originalitate, tehnică și valoare estetică la Gala International des Arts visuels Son et Lumière, concurs anual organizat de Cercle des Artistes Peintres et Sculpteurs du Québec (CAPSQ), al cărei membră este.

În primăvara acestui an Rodica Vinca a fost recompensată cu o altă medalie bronz, „La Victoire de Samothrace”, pentru originalitate, valoare estetică și tehnică și pentru contribuția sa la promovarea artei țării de adopție, Canada. Medalia i-a fost oferită în cadrul celei de a 48-a ediții a expoziției internaționale CAPSQ în Charente-Maritime, Franța, care a avut loc la Abbaye de Fontdouce, abație benedictină fondată în 1111 și monument istoric protejat de UNESCO.

Rodica Vinca este membră a Federației Artiștilor din Canada. Mai multe detalii despre parcursul său artistic găsiți la www.rodicavinca.com.