Între 14 și 29 iulie, sala Espace culturel Georges-Émile-Lapalme de la Place des Arts a găzduit expoziția de umor vizual HAHA-ART 2018, prezentată în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Juste pour rire.
Expoziția, gratuită și accesibilă publicului larg, a fost produsă de o româncă, Ana Marinescu, și compania sa Urbana Marketing, în folosul fundației Rêves d’enfants (pe toată durata expoziției s-a derulat o licitație silențioasă pentru multe din lucrările expuse, fondurile fiind donate acestei fundații). Tema centrală: râsul sub diverse fațete, viziuni și interpretări artistice, atât în reprezentări figurative, cât și abstracte. Ineditul expoziției a venit însă de la înșiși artiștii participanți, căci vârstele lor au fost cuprinse între unu și 70 de ani. Toți însă, în maniera lor proprie, au explorat universalitatea râsului, care unește oamenii dincolo de frontiere.
Parte din lucrările expuse se regăsesc în Colecția Loto-Quebec, ale unor artiști precum Hannah Franklin, Mary Curry, Marcio Melo, Benoit Desjardins, Sylvain Bouthillette, Pierre Ayot și Frédéric Back. Altele au fost semnate de membrii colectivului Art Bang Bang sau au fost expuse grație colaborării cu galeria ArtoIOtra din Mexic.
Un întreg perete al expoziției a fost consacrat operelor micilor artiști, elevi din școli secundare și primare și copii de grădiniță, câștigători ai unui concurs organizat în întreaga provincie cu ajutorul Fundației Rêves d’enfants. O alăturare simbolică și inspirată a artiștilor consacrați cu artiștii de mâine!
Printre expozanți s-a aflat și Marc-Marinescu Constantin, bine cunoscut creator de „umor tridimensional”, perfect ilustrat în cele trei lucrări ce au făcut parte din expoziție: „Et puis, quoi?”, în care unul dintre simbolurile pop culturii americane, Mickey Mouse, e prins într-o capcană de şoareci, „Brosse pour soigner l’image de soi”, ce pare că „vorbește” privitorului căci părul acestei perii este modelat să semene unui profil uman, și „Deux cultures”, în care vedem o canetă de Coca-Cola strivită între coperțile unei cărți. Metafore, aluzii sociale și politice, zâmbet ironic, zâmbet amar – Marc-Marinescu Constantin reușește să capteze în lucrările sale aerul timpurilor pe care le trăim.