Raul Dudnic, realizatorul emisiunii de televiziune Noi Românii, difuzată pe canalul Rogers – OMNI, a fost recompensat de către Canadian Ethnic Media Association (CEMA) cu Premiul pentru Televiziune.

Aflată la cea de-a 42-a ediția, Gala CEMA de anul acesta s-a ținut virtual în data de 18 noiembrie, iar premiul primit de Raul Dudnic a fost pentru realizarea clipului The Ethnic TV Producers – Many Languages, One Voice. Clipul arată importanța producătorilor și a mass mediei comunitare în Canada, lucru subliniat de Raul Dudnic și în discursul său de mulțumire la acceptarea premiului, mai ales în aceste vremuri când știrile false abundă iar mesajele oficiale și presa mainstream nu reușește întotdeauna să atingă populațiile imigrante.

„Deși a venit pe numele meu, toți producătorii independenți etnici de la OMNI TV merită, și au de fapt, câte o bucățică din premiul cu pricina”, ne-a declarat Raul Dudnic.

Canadian Ethnic Media Association, fondată în 1978, acordă anual premii pentru excelență jurnalistică în categoriile print, radio, televiziune, internet, podcast – știri, podcast – feature, documentar, inovație și implicare comunitară.

Raul Dudnic și-a început cariera jurnalistică în 1990, scriind la revista studenților timișoreni Forum Studențesc. Până la plecarea sa în Canada, în 1995, a colaborat cu Radio Timișoara, a lucrat ca redactor la televiziunea Europa Nova și la ziarele Timișoara și Realitatea Bănățeană.

Stabilit în Ontario, Raul Dudnic și-a continuat activitatea în domeniul jurnalistic, realizând mai multe emisiuni radio și TV dedicate comunității române și înființând publicația Jurnalul Românesc alături de regretata Simona Catrina, care a apărut timp de 12 ani, între 2000 și 2012.

Din 2002 realizează emisiunea TV Noi Românii, difuzată săptămânal în toată Canada pe canalul OMNI. În cadrul acestei emisiuni de o oră, Raul Dudnic prezintă faimoasele sale „Reflecții Canadeze” pe care le puteți citi și în Accent Montreal.

În 2007 a realizat primul său documentar, The Hero and the Queen (Eroul și Regina). Rodul a cinci ani de cercetări în arhivele canadiene și cele din România, filmul explorează legătura dintre două personaje, unice și spectaculoase, fiecare în felul său: Regina Maria a României și colonelul canadian Joseph Whiteside Boyle. Documentarul a fost prezentat și la Montreal, în septembrie 2015, eveniment ce s-a bucurat de prezența realizatorului.

Au urmat apoi, în 2010 și respectiv 2014, documentarele Following the First Christians (Pe urmele primilor creștini), filmat în Israel și Iordania, și The Village that Crossed the Ocean – Boian (Boian – Satul care a traversat oceanul), care descrie viaţa primilor români sosiți din Bucovina în Alberta la sfârşitul secolului al XIX-lea. Toate cele trei documentare au fost difuzate în Canada, de la o coastă la alta, de OMNI / Rogers Television.

Premiul pentru Televiziune pe care Raul Dudnic l-a primit din partea CEMA se alătură celui decernat în 2016 de către Consulatul General al României de la Toronto pentru activitatea sa de promovare a României în țara frunzei de arțar. Premiul, intitulat Noi, a fost realizat de marele sculptor, pictor și activist de mediu Josef Petriska (canadian născut în România).

CITIȚI ȘI: Producătorul TV Raul Dudnic, distins cu premiul „Noi” de Ziua Națională a României

Reamintim că emisiunea Noi Românii, cel mai longeviv program TV în limba română din Canada, poate fi urmărită duminica de la ora 11:30 și în reluare luni de la ora 12:00, marți de la ora 22:00, joi de la 7:00 și vineri la ora 4:00 a.m. pe canalul OMNI 1. Fragmente din emisiuni pot fi revăzute și pe YouTube, canalul Noi Românii Toronto TV, sau pe Facebook@Noi Românii TV.