Sculptura „Noi” a fost creată de reputatul artist canadian de origine română Josef Petriska. Consulatul General al României la Toronto atribuie acest premiu în fiecare 1 Decembrie unui român-canadian care are contribuții deosebite în a face România cunoscută în Canada.
Raul Dudnic, producătorul emisiunii TV Noi Românii, a primit anul acesta de Ziua Națională a României premiul „Noi”, operă a marelui sculptor, pictor și activist Josef Petriska. Premiul este atribuit de Consulatul General al României de la Toronto unui român din Canada ce prin activitățile sale promovează România în țara frunzei de arțar.
În alocuțiunea sa, Consulul General Doru Liciu a menționat faptul că Raul Dudnic „a dăruit mult fără să aştepte prea mult de la comunitate. El lucrează în folosul comunităţii româneşti şi, prin programele pe care le oferă, prezintă mereu ceva din România, care nu numai că are o valoare informaţională dar este şi terapie pentru sufletul românilor care privesc sau ascultă”.
La rândul său, Raul Dudnic a declarat pentru Accent Montreal următoarele: „Ziua României este un prilej să ne amintim că oricât am vrea, nu suntem canadieni get beget, și că în definirea noastră ca imigranți există particula aceea de român legată, cratimal de cea de canadian. Nu suntem nici români get beget, calitatea asta ne-am pierdut-o atunci când am decis să părăsim patria mumă, fiecare din varii motive personale, presupun. Suntem români-canadieni și ne exprimăm românitatea prin cuvinte și, mai ales, prin fapte. Mulțumesc Consulatului General al României din Toronto și în special Consulului General, Doru Liciu pentru frumosul și neașteptatul gest de a recunoaște efortul și contribuția echipei Noi Românii TV în promovarea comunității românești.”
Emisiunea TV Noi Românii este difuzată din Toronto pe întreg teritoriul Canadei de către trustul media Rogers. Emisiunea este prezentată săptămânal (sâmbătă, luni și miercuri) și este cel mai longeviv program TV în limba română din Canada, existând din anul 2002.
Pe lângă această emisiune, Raul Dudnic a realizat și trei documentare: „Eroul și Regina” (2007), distribuit pe rețelele Rogers și având până în prezent peste 30 de apariții numai pe canalul OMNI, „Pe urmele primilor creștini” (2010) și „Boian, satul care a traversat Atlanticul” (2014).
Din 2011 este colaborator al ziarului nostru, unde îi puteți citi articolele în cadrul rubricii Reflecții canadeze.
Sculptura „Noi” este un simbol al românilor de peste hotare. Realizată în bronz și având la bază harta României ea este o portretizare simbolică a românilor de pretutindeni care oriunde s-ar afla îşi găsesc resursele interioare să ia viaţa de la capăt şi să prospere.
Autorul ei, Josef Petriska, s-a născut în 1929 în comuna Semlac, lângă Arad. A părăsit România în 1947 și s-a stabilit în Canada în 1952, unde a trăit până în 2015, fiind apreciat pentru arta sa și considerat „o comoară naţională”.
Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este Struggle for Survival (Lupta pentru supravieţuire), o sculptură din bronz a unei păsări care este pe moarte. Simbolistica puternică a acestei lucrări a făcut ca ea să fie adoptată de către World Wildlife Fund și să fie prezentată în cadrul emisiunii The Nature of Things, realizată de celebrul activist de mediu David Suzuki și difuzată pe canalul național canadian CBC. Sculptura a fost prezentată mai multor membri ai ONU, politicieni și altor persoane influente ale lumii. O versiune de peste 4 m a fost oferită orașului Valdez din Alaska – în apropierea căruia s-a produs scurgerea de petrol cauzată de Exxon Valdez în 1989 – pentru a sensibiliza omenirea cu privire la astfel de tragedii de mediu.
O altă lucrare celebră a sa este Our Choice (Alegerea noastră) un print grafic dedicat Protocolului de la Kyoto din 1997 și angajamentelor pe care cele 160 de națiuni semnatare ale acordului și le-au luat privind protecția mediului.
Arta lui Petriska reflectă cea mai importantă preocupare a sa – felul în care omul utilizează și abuzează natura, și cea mai ardentă năzuință a sa – armonia dintre om şi mediul înconjurător. Pe lângă sculpturile și picturile sale au rămas celebre și următoarele cuvinte: „Nu sunt alarmist, nu sunt un om de ştiinţă, însă în ceea ce privește mediul ne aflăm pe un drum distructiv. Nu este totul pierdut. Trebuie să le reamintim copiilor noştri că starea mediului înconjurător şi a lumii este în mâinile lor – ajutați-i să înţeleagă că, într-adevăr, alegerea este a noastră.”