Guvernul României a aprobat, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat. Canada este menținută pe această listă.

Autoritățile române au stabilit noi criterii privind clasificarea țărilor/zonelor de risc epidemiologic. Astfel, potrivit Hotărârii nr. 28 din 14 mai 2021 a CNSU, țările/zonele sunt încadrate în trei categorii: roșie (rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1,000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1,000 de locuitori), galbenă (rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1,000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1,000 de locuitori) și verde (rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1,000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5).

Canada se află pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat – zona galbenă, în care a fost inclusă începând din 22 aprilie.

Conform Hotărârii, pentru persoanele care sosesc din zonele galbene/roșii – inclusiv Canada – se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile. Persoanele care vin din aceste zone pot ieși din carantină după a zecea zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a opta zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Pentru zona galbenă, sunt exceptate de la măsura carantinei:

● persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de-a doua doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile până la intrarea în România;

● persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Nu mai este valabilă scutirea de carantină pentru cei care pot dovedi că au avut COVID-19 și s-au vindecat.

Lista integrală a excepțiilor poate fi consultată aici.

Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative.

Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este disponibilă aici.