Santé Canada a prezentat astăzi, 14 mai, etapele ridicării restricțiilor legate de pandemia de COVID-19, indicând că activitățile interioare vor reveni la normal în această toamnă.

„În măsura în care 75% din populația eligibilă pentru vaccinare împotriva COVID-19 a primit ambele doze, autoritățile locale de sănătate publică pot decide să elimine mai multe restricții, populația putând beneficia de mai multe activități interioare, alături de persoane care nu fac parte din anturajul lor imediat”, precizează ASPC.

Pentru această vară, se așteaptă o relaxare atunci când 75% din cei eligibili s-au vaccinat cu o singură doză și 20% cu ambele. Vor putea fi permise campingul, drumețiile, picnicurile și întâlnirile în grupuri mici, în aer liber, cu familia și prietenii. Totuși, recomandările Sănătății publice – distanțarea fizică, purtarea măștii, evitarea locurilor aglomerate – vor trebui în continuare urmate.

Etapele de ridicare a restricțiilor prezentate de Santé Canada sunt cu titlu informativ, căci autoritățile provinciale au puterea decizională. În ceea ce privește Quebecul, ministrul Sănătății a precizat că guvernul lucrează la un plan în acest sens, care va fi făcut public în următoarele zile.

Campania de vaccinare

După un început dificil în lunile ianuarie și februarie, campania de vaccinare s-a accelerat considerabil în Canada. Aprovizionarea cu vaccinuri nu mai constituie o problemă, iar populația se vaccinează într-un ritm susținut.

Potrivit ministrei Aprovizionării, Anita Anand, peste 50% dintre canadieni s-au vaccinat deja cu o primă doză (mai bine de 42% din populația totală). La ora actuală, așa cum Anita Anand, a subliniat Canada se află în fruntea clasamentului privind numărul de doze administrate per capita în cadrul G20.

În Quebec, 4,127,768 de doze au fost deja administrate, procentul populației vaccinate cu cel puțin o doză fiind de 46,1% (în data de 14 mai).

CITIȚI ȘI:

Vaccinul AstraZeneca nu va mai fi oferit ca primă doză în Quebec