Intenția de vaccinare continuă să crească în rândul canadienilor, o majoritate semnificativă a populației având deja prima doză făcută sau intenționând să se vaccineze cât mai curând posibil.
Cel de-al treilea val al pandemiei, generat de noile tulpini, mai contagioase, ale coronavirusului și campania de vaccinare împotriva COVID-19 continuă să domine actualitatea în Canada și la nivel mondial.
Tendințele privind vaccinarea în Canada
Din ce în ce mai mulți canadieni intenționează să se vaccineze în momentul în care vor avea posibilitatea să se programeze pentru vaccin. Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Angus Reid, 69% dintre aceștia au făcut deja prima doză sau doresc să se vaccineze cât mai repede posibil. Alți 13% sunt dispuși să se vaccineze, însă preferă să mai aștepte, în vreme ce 8% sunt indeciși, iar 10% declară că nu se vor vaccina.
Intenția de vaccinare e semnificativ mai mare față de iulie 2020, când Angus Reid a realizat un alt studiu care a arătat că doar 46% dintre canadieni erau ferm hotărâți să se vaccineze.
Experiența vaccinării este una pozitivă, însă nu toate vaccinurile sunt percepute la fel
Aproape nouă din zece canadieni (87%) care s-au vaccinat cu prima doză au raportat o experiență pozitivă privind vaccinarea, iar 11% au calificat-o drept OK.
Nu toate vaccinurile aprobate de Santé Canada sunt însă privite cu încredere de către populație, vaccinul AstraZeneca fiind cel care provoacă cel mai mult scepticism. Astfel, doar doi din cinci canadieni nevaccinați (41%) – dar care intenționează să o facă – spun că sunt confortabili să fie inoculați cu AstraZeneca. Spre comparație, 92% declară acest lucru privind vaccinul Pfizer-BioNTech și 90% privind Moderna.
Femeile sunt mai reticente decât bărbații, două din cinci cu vârsta de peste 35 de ani afirmând că sunt extrem de inconfortabile să facă vaccinul AstraZeneca.
Printre cei care își declară scepticismul vizavi de AstraZeneca, doi din cinci (42%) afirmă că dacă li s-ar oferi acest vaccin l-ar refuza, iar un semnificativ 31% din acest grup afirmă că nu știu ce vor face.
Tinerii sunt mai dispuși să-și depășească îngrijorările și să accepte totuși vaccinarea cu AstraZeneca, în timp ce canadienii cu vârsta peste 54 de ani sunt mai ezitanți în a fi vaccinați cu un produs cu care nu sunt pe deplin confortabili.
Santé Canada a catalogat formarea unor cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca drept efect secundar foarte rar. Oficialii din domeniul sănătății publice consideră acest vaccin ca fiind sigur, beneficiile sale depășind cu mult riscurile. Mai multe țări au stopat însă administrarea sa sau au stabilit limite de vârstă de la care acesta poate fi folosit. În Canada, Comitetul Național pentru Imunizare a recomandat la sfârșitul lui martie întreruperea administrării vaccinului AstraZeneca la persoanele sub 55 de ani. Confruntate cu o recrudescență a cazurilor de COVID-19, mai multe provincii – Ontario, Alberta și Manitoba – au decis totuși să ofere acest vaccin celor peste 40 de ani.
În Quebec, limita de vârstă a fost stabilită la 45 de ani, însă pe 13 mai, bazându-se pe recomandările Comitetului de Imunizare din Quebec, guvernul provincial a decis ca vaccinul AstraZeneca să nu mai fie administrat ca primă doză. În prezent, acest vaccin este suspendat în toate provinciile canadiene, cu excepția Manitobei, Nouveau-Brunswick și Terre-Neuve-și-Labrador, care îl mențin pentru cazuri specifice.
AstraZeneca (și versiunea COVI-SHIELD produsă de Serum Institute of India) reprezintă circa 11% din totalul vaccinurilor distribuite în Canada la ora actuală (12 mai).
Majoritatea canadienilor nu sunt de acord cu perioada mai lungă dintre doze
O altă sursă potențială de disconfort în rândul canadienilor este distanța în timp dintre dozele vaccinului. Mai multe provincii au prelungit durata până la rapel, depășind recomandările producătorilor. În Quebec se așteaptă 16 săptămâni.
Oficialii din domeniul sănătății continuă să dea asigurări că o perioadă de timp mai mare între cele două doze ale vaccinului nu are un impact negativ asupra eficacității acestuia și că faptul de a vaccina cât mai multe persoane o dată înseamnă o protecție mai bună decât dacă mai puține persoane ar fi fost vaccinate cu ambele doze.
Sondajul Angus Reid a arătat însă că populația preferă ca prospectele producătorilor de vaccinuri să fie pe cât posibil respectate și perioada de timp dintre cele două doze să fie mai scurtă. Această opinie este partajată de cel puțin 62% din locuitorii fiecărei regiuni în parte, ca în Quebec sau British Columbia, procentul urcând până la 76% în Ontario și Alberta.
Interesant de precizat este și faptul că în acest context în care intervalul dintre cele două doze este prelungit, singurul vaccin care a demonstrat că funcționează foarte bine după trei luni este AstraZeneca.
Cifrele oficiale: prea mari sau prea mici?
Guvernul canadian publică regulat rapoarte privind numărul de cazuri de COVID-19, compilând datele primite de la autoritățile sanitare provinciale și teritoriale. Aceste rapoarte nu cuprind însă numărul total real al îmbolnăvirilor, având în vedere natura asimptomatică a unor cazuri sau prezența unor simptome minime în altele, care rămân nedeclarate.
În prezent, statisticile indică peste 1,33 de milioane de cazuri de la începutul pandemiei. Doar unul din trei canadieni este de părere că numărul cazurilor raportate este corect. Un procent similar (33%) afirmă că este mai mic decât în realitate, în timp ce un alt segment semnificativ (21%) este sceptic și consideră că numerele au fost umflate artificial. Alberta este singura provincie în care cei care cred că numărul raportat este mai mare reprezintă 33% din populație. Altfel, în majoritatea regiunilor, două treimi dintre canadieni afirmă că numărul raportat este corect sau prea mic.
Votanții liberali și cei ai NPD sunt mai înclinați decât media națională să afirme că rapoartele oficiale nu cuprind totalitatea cazurilor de COVID-19, în vreme ce alegătorii conservatori și ai Blocului québécois au o tendință mai mare ca media să considere că numerele sunt umflate.
Campania de vaccinare
Vaccinarea anti-COVID-19 s-a accelerat considerabil din luna martie. După un început lent, caracterizat de întârzieri în livrările promise și multă frustrare, peste 20 milioane de doze (la data de 12 mai) au fost distribuite provinciilor de către guvernul federal.
Canadienii rămân însă împărțiți cu privire la eforturile de achiziție ale guvernului federal. 45% au încredere în liberali pentru a gestiona achizițiile și distribuția vaccinurilor către provincii, 50% nu.
Quebechezii sunt cei mai satisfăcuți de felul în care guvernul provincial a organizat campania de vaccinare: 65% sunt de părere că liderii provinciali fac treabă bună în distribuirea vaccinurilor. Un procent ridicat (60%) se întâlnește și în Saskatchewan și provinciile atlantice. În schimb, doar unul din trei locuitori din Manitoba și Ontario evaluează pozitiv performanța autorităților provinciale în campania de vaccinare.