Conform ultimelor prognoze ale Agenției canadiene de sănătate publică, până pe 5 mai numărul deceselor s-ar putea ridica la 3,883; într-un scenariu optimist, cifra s-ar situa la 3,277.

Cel mai recent bilanț (28 aprilie) privind evoluția pandemiei în Canada arată un număr de 49,817 cazuri de COVID-19 și 2,929 de decese. Conform ultimelor prognoze ale Agenției canadiene de sănătate publică, până pe 5 mai numărul deceselor s-ar putea ridica 3,883; într-un scenariu optimist, cifra s-ar situa la 3,277. De menționat că aceste prognoze datează de acum patru zile.

„Modelele prezentate nu sunt o bulă de cristal. Ele sunt mai degrabă o estimare a ceea ce s-ar putea întâmpla în diverse scenarii ipotetice și ne permit să ne pregătim pentru ce e mai rău”, a precizat dr. Howard Njoo, director adjunct al Agenției canadiene de sănătate publică.

În ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, experții prevăd între 53.196 și 66.835 de cazuri confirmate până pe 5 mai. Potrivit Dr. Njoo, proiecțiile pe termen mai lung riscă să aibă un nivel de fiabilitate scăzut.

În urmă cu trei săptămâni, Agenția canadiană de sănătate publică a prezentat mai multe scenarii, precum și previziuni pe termen scurt. Acestea au fost însă depășite deoarece autoritățile au subestimat decesele din rezidențele pentru persoane în vârstă.

CITIȚI ȘI: Chiar și cu măsuri stricte de izolare, până la 22.000 de decese cauzate de COVID-19 s-ar putea înregistra în Canada

În ciuda măsurilor de distanțare fizică și izolare adoptate, rata de transmitere a virusului nu este la 1 (R1). Acest număr arată câte persoane sunt infectate, în medie, de o persoană bolnavă, într-o populație nevaccinată sau care nu are imunitate împotriva virusului. Dacă este sub unu, răspândirea este mai puțin probabilă, boala se va estompa și va dispărea în cele din urmă. Dacă este unu, se estimează că fiecare caz de infecție existent va provoca o nouă infecție. Boala va continua să existe, dar nu va declanșa o epidemie. Dacă este peste unu, fiecare individ infectat va îmbolnăvi, în medie, cel puțin o altă persoană, și deci virusul este probabil să se răspândească în continuare, iar apariția unui focar și a unei epidemii este posibilă.

CITIȚI ȘI: COVID-19: Contagiozitate și rata mortalității

În ciuda subestimării ratei mortalității pentru luna aprilie, Agenția menține scenariile anterioare privind rata de mortalitate și de spitalizare pentru durata pandemiei. În scenariul „optimist”, cu un control foarte strict al epidemiei, între 4,000 și 44,000 de decese s-ar putea înregistra în Canada, dacă între 1 și 10% din populație este infectată.

În scenariul pesimist, în care măsurile de control sunt mai slabe, numărul de decese ar putea urca până la 22,000. Și dacă 80% din populație ar contracta COVID-19, 355,000 de canadieni și-ar putea pierde viața datorită acestei boli. În acest scenariu catastrofic, peste 2 milioane de persoane ar fi spitalizate.

Toate aceste scenarii se bazează pe următoarele rate: 7,8% pentru spitalizări (din totalul cazurilor), 2,4% pentru internări la terapie intensivă și 1,2% pentru decese.

CITIȚI ȘI:

INSPQ: Proiecții ale impactului reluării treptate a activităților economice și sociale în Quebec