Cu măsuri puternice în domeniul sănătății publice, între 11.000 și 22.000 de canadieni ar putea muri din cauza COVID-19 în lunile următoare. Rata de deces ar putea fi însă și mai mare dacă măsurile de izolare nu sunt respectate.

Health Canada estimează că dacă 2,5% din populație contractează virusul, 11,000 de persoane ar putea muri; dacă numărul de cazuri se dublează la 5%, decesele au putea urca la 22,000, potrivit scenariilor pandemiei în Canada date publicității de autoritățile federale.

Scenariul 1: 2,5% din populație contractează virusul

934,000 de cazuri
73,000 de persoane ar putea fi spitalizate, dintre care 23,000 la terapie intensivă
11,000 decese

Scenariul 2: 5% din populație contractează virusul

1,879,000 de cazuri
146,000 de persoane ar putea fi spitalizate, dintre care 46,000 la terapie intensivă
22,000 de oameni ar putea muri

La ora actuală, Canada se află pe o traiectorie pozitivă, însă scenariile la nivel național arată că numărul îmbolnăvirilor și al deceselor crește drastic cu cât măsurile de distanțare fizică, de izolare și de restricționare a deplasărilor sunt mai puțin respectate. În elaborarea acestor previziuni, măsurile de sănătate publică în vigoare în Canada sunt considerate puternice.

Pe termen scurt, scenariile federale privind răspândirea virusului arată că între 500 și 700 de canadieni ar putea muri din cauza COVID-19 în decursul săptămânii viitoare, numărul cazurilor crescând undeva între 22,580 și 31,850.

Comparativ cu alte state, transmiterea comunitară a început mai târziu în Canada, rata de testare per capita este mai mare aici decât în majoritatea țărilor, iar creșterea numărului total de cazuri este mai lentă decât în alte părți ale lumii.

Fără actualele eforturi de control, Health Canada estimează că până la 80% dintre canadieni ar fi contractat SARS-CoV-2 iar numărul deceselor s-ar fi situat la peste 300,000, un număr aproximativ echivalent cu cel al totalului deceselor înregistrare anual în Canada.

În absența măsurilor de sănătate publică în vigoare, rata de contagiozitate (R0) ar fi fost de 2,5, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare persoană infectată ar fi infectat cel puțin alte două. Acest număr de reproducere de bază este acum diminuat în Canada, însă nu suficient pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.

În același timp, autoritățile medicale avertizează că în absența unui tratament sau a unui vaccin, este probabil ca lupta împotriva COVID-19 să necesite valuri de controale epidemice, care se vor întinde pe luni. Astfel, canadienii vor trebui să practice igiena mâinilor și distanțarea fizică de doi metri, restricțiile de călătorie internaționale și interne ar putea rămâne în vigoare, iar călătorii s-ar putea confrunta cu izolări obligatorii de 14 zile. Primul val s-ar putea încheia în vară.

Așa cum dr. Teresa Tam, Chief Public Health Officer of Canada, a subliniat, scenariile prezentate sunt imperfecte, date fiind diferitele epidemii regionale. În cele din urmă, rezultatele vor fi determinate de acțiunile fiecărui individ în parte.

CITIȚI ȘI:

Un scenariu optimist și unul pesimist pentru evoluția COVID-19 în Quebec
Predicții în Ontario: Cum ar putea evolua COVID-19 în această provincie?