Quebecul prevede redeschiderea a trei tipuri de companii în cursul lunii mai: cele din domeniul comerțului în detaliu, companiile din sectorul ingineriei civile și manufacturile.

Astfel, magazinele care nu se află în centre comerciale și cele care se află în interiorul acestora dar au un acces direct din exterior vor fi deschise începând cu data de 4 mai peste tot în provincie, exceptând regiunea Montrealului. Aici, aceste magazine se vor deschide pe 11 mai. Centrele comerciale vor rămâne deocamdată închise.

11 mai este și data la care sectorul construcțiilor se redeschide complet iar cel manufacturier își va relua activitățile parțial, cu anumite limite impuse privind numărul de angajați care pot lucra în același timp.

Aceasta este o primă etapă a planului provincial de ridicare graduală a restricțiilor în diverse sectoare economice.

„Provocarea noastră este de a relansa economia fără a relansa și pandemia”, a spus François Legault în conferința de presă de astăzi, 28 aprilie, adăugând că „prudența” este cuvântul de ordine în acest moment.

Primul ministru a precizat că situația va fi atent monitorizată în ceea ce privește numărul de noi infecții și că dacă acesta va crește, este posibil ca măsurile anunțate să fie amânate.  

Reamintim că în data de 15 aprilie garajele/atelierele mecanice, centrele de grădinărit și pepinierele, companiile de amenajări peisagistice și minele și-au reluat activitatea în Quebec. În 20 aprilie s-au deschis șantierele de construcții pentru unitățile rezidențiale a căror construcție sau renovare trebuie terminată până la data de 31 iulie 2020.

CITIȚI ȘI: Quebec extinde lista serviciilor esențiale

Anunțul privind redeschiderea economiei Quebecului vine la o zi după ce provincia și-a expus planurile de a redeschide treptat școlile începând cu 11 mai.

CITIȚI ȘI: Quebecul deschide treptat școlile și grădinițele începând cu data de 11 mai

Creșterea capacității de testare, crucială

Pe măsură ce o serie de activități sunt reluate – redeschiderea școlilor elementare și a unor sectoare ale economiei – guvernul provincial spune că va crește capacitatea de testare pentru COVID-19, de la aproximativ 5.000 la 20.000 de teste pe zi. Experții sunt unanimi în a afirma că ridicarea graduală a restricțiilor trebuie să coincidă cu o testare pe scară largă, pentru a evita o creștere a numărului de infecții ce ar putea copleși sistemul de sănătate.

Există însă o discrepanță între numerele prezentate de ministerul Sănătății, care afirmă că se efectuează între 6.000 și 7.000 de teste pe zi, și Institutul național de sănătate publică din Quebec (INSPQ), care susține că mai multe persoane au fost testate săptămâna trecută decât în ​​oricare alta de la începutul pandemiei și până acum. În medie, aceasta a însemnat 4.575 de teste în fiecare zi.

Ministerul Sănătății și dr. Horacio Arruda, directorul Direcției generale de sănătate publică din Quebec, afirmă însă că provincia are deja capacitatea de a face până la 15.000 de teste zilnice.

Conform datelor de la INSPQ, Quebec a testat peste 200,000 de persoane, ceea ce înseamnă 2,352 de teste la 100,000 de locuitori, mai mult decât Ontario (1,612) și media canadiană (1,941), dar mai puțin decât Alberta (2,839) și Nova Scoția (2,776).

Potrivit experților, eforturile de testare ar trebui să fie concentrate în zona Montrealului, epicentrul pandemiei din Quebec.

Premierul Legault a sugerat că provincia își va schimba strategia de testare în săptămânile următoare, îndreptându-se către mai multe „eșantionări aleatorii” ale populației. La ora actuală, accentul în ceea ce privește testarea pentru COVID-19 se pune pe personalul și persoanele care se află în rezidențele pentru bătrâni, persoanele care prezintă simptome și care trăiesc în alte medii considerate cu risc ridicat, persoanele care prezintă simptome și care au o recomandare din partea Direcției Regionale de Sănătate Publică și persoanele care ocupă funcții esențiale în domeniul sănătății și siguranței publice.

La rândul său, într-una din conferințele sale zilnice de presă, dr. Arruda a afirmat că o parte din testările aleatorii ar putea fi făcute în școli, magazine alimentare și alte locuri frecventate în această perioadă.

„Vom avea o strategie care va stabili un echilibru între cantitatea de teste disponibile și reprezentativitatea datelor”, a spus el.

Pe lângă testarea mai multor persoane, obținerea rapidă a rezultatelor este de asemenea esențială. Quebecul a comandat de la compania ontariană Spartan Bioscience 100 de dispozitive de testare rapidă și 200.000 de teste. Aceste teste rapide și portabile, aprobate de Health Canada, furnizează rezultatul în aproximativ 30 de minute.

CITIȚI ȘI: Teste COVID-19 rapide și portabile, aprobate pentru utilizare în Canada

Testele fabricate de Spartan vor permite Quebecului să-și crească capacitatea de testare până la 20.000 sau chiar 30.000 de teste pe zi, a precizat dr. Arruda pe 27 aprilie.

Data la care aceste teste vor fi disponibile în Quebec nu este deocamdată confirmată. Potrivit CBC, ministerul Sănătății le așteaptă până la sfârșitul lunii mai, moment în care elevii de la nivelul primar vor fi deja la școală.

Un plan național de ridicare progresivă a restricțiilor în vigoare

Guvernul federal și cele provinciale au ajuns la un acord privind un plan coordonat de redeschidere a economiei canadiene.

Planul evidențiază capacitatea de testare și monitorizare a COVID-19, care trebuie să fie suficientă pentru a permite controlarea răspândirii virusului.

Primul ministru Justin Trudeau.

În Canada există mai multe epidemii, situațiile variind substanțial de la o provincie la alta. De aceea Ottawa nu poate dicta măsuri specifice provinciilor. Potrivit premierului Trudeau, responsabilitatea guvernului federal este de a asigura o capacitate sporită de testare în provincii.   

În data de 28 aprilie, numărul cazurilor în Canada se ridica la 49,040; cel al deceselor la 2,846. Quebecul rămâne cea mai afectată provincie, cu 25,757 cazuri confirmate și 1,682 decese. Numărul cazurilor din Quebec și Ontario reprezintă aproximativ 80% din totalul canadian.

CITIȚI ȘI:

INSPQ: Proiecții ale impactului reluării treptate a activităților economice și sociale în Quebec
Ontario: Un plan în trei etape pentru redeschiderea economiei