Guvernul federal a anunțat crearea unei dovezi de vaccinare standardizate la nivel național, menită să servească celor care călătoresc în străinătate.

Acestă dovadă de vaccinare împotriva Covid-19, în pregătire încă din luna august a.c., este deja disponibilă pentru rezidenții mai multor provincii: Quebec, Ontario, Saskatchewan, Nova Scoția, Newfoundland și Labrador, precum și pentru cele trei teritorii (Teritoriile de Nord-Vest, Yukon și Nunavut).

Practic, pentru cetățenii din provinciile și teritoriile care aveau deja un sistem de atestare a vaccinării adecvate împotriva Covid-19, dovada vaccinării implementate de Ottawa va aduce foarte puține schimbări. În noul sistem, acest document indică numele țării, care apare alături de un mic steag canadian în dreapta sus, pe lângă menționarea provinciei în partea stângă.

Documentul este bilingv, conține un cod QR și poate fi descărcat și păstrat pe un dispozitiv mobil. De asemenea, el poate fi și imprimat. La fel ca VaxiCode (sistemul din Quebec), această dovadă națională de vaccinare conține numele titularului său, data nașterii, tipul de vaccin făcut și numărul lotului, precum și datele de administrare. O puteți descărca aici.

Așa arată dovada de vaccinare pan-canadiană. Sursă imagine: Guvernul Canadei.

Ea va putea fi folosită la îmbarcarea în avioan și în trenurile VIA Rail și Rocky Mountaineer, care, începând cu 30 octombrie, nu vor mai accepta pasageri care nu sunt vaccinați corespunzător (există o perioadă de grație până pe 30 noiembrie).

Canada „lucrează cu diverși parteneri internaționali pentru a se asigura că această dovadă a vaccinării este recunoscută și acceptată în străinătate, astfel încât să poată fi folosită pentru a facilita călătoriile canadienilor”, se arată într-un comunicat guvernamental. De asemenea, Ottawa lucrează cu „alte țări și partenerii săi internaționali pentru a-i încuraja să recunoască combinarea vaccinurilor și intervalele extinse dintre doze ca făcând parte dintr-o imunizare completă”.

La ora actuală, peste 10% dintre canadieni (aproape 4 milioane) sunt vaccinați cu două doze combinate. Ei vor fi considerați vaccinați în mod adecvat de către Statele Unite atunci când frontiera terestră se va deschide (8 noiembrie), însă mai multe alte țări încă nu recunosc vaccinarea cu doze diferite.

Mai multe detalii despre această dovadă pan-canadiană de vaccinare pot fi găsite aici.

CITIȚI ȘI:

Statele Unite deschid frontiera terestră cu Canada în data de 8 noiembrie. Care sunt regulile?
Pașaportul de vaccinare împotriva COVID-19, oficial în vigoare în Quebec