Acum mai bine de 2400 de ani, Hipocrate spunea că „mersul pe jos este cel mai bun medicament”. Simplul act de a umbla poate face minuni pentru sănătate, de la o digestie mai bună, la o postură corectă, mai multă flexibilitate, oase puternice și sănătoase sau o reducere a stresului. Mai jos, cinci beneficii ale mersului pe jos mai puțin cunoscute, prezentate de Harvard Health.
Mersul pe jos – această activitate simplă pe care o facem de la vârsta de aproximativ un an – ar putea fi considerat drept „cel mai apropiat lucru pe care îl avem de un medicament minune” (expresia îi aparține doctorului Thomas Frieden, fost director la CDC în SUA).
Știm cu toții că activitatea fizică contribuie la o bună stare de sănătate generală. Mersul pe jos aduce o serie de beneficii organismului, iar unele dintre ele v-ar putea surprinde.
Contracarează efectele genelor care favorizează îngrășatul
Într-un studiu efectuat la Universitatea Harvard, cercetătorii s-au aplecat asupra a 32 de gene asociate cu obezitatea, într-un grup de peste 12,000 de persoane, pentru a determina cât de mult contribuie aceste gene la greutatea corporală. Ce au descoperit este că printre participanții care în fiecare zi, timp de o oră, au făcut o plimbare în pas alert, efectele acestor gene au fost reduse la jumătate.
Ajută la diminuarea poftei de dulciuri
Două studii făcute la University of Exeter au arătat că mersul pe jos timp de 15 minute poate reduce pofta de ciocolată și chiar reduce cantitatea de ciocolată pe care o persoană o mănâncă în momente de stres. Cele mai recente cercetări au venit să întărească faptul că mersul pe jos poate reduce pofta și consumul de dulciuri în general.
Reduce riscul de cancer de sân
Se știe deja că activitatea fizică reduce riscul de cancer mamar. Un studiu al American Cancer Society care s-a concentrat pe mersul pe jos a relevat că femeile care practică acest tip de activitate fizică pentru cel puțin șapte ore pe săptămână au un risc mai mic cu 14% de a se îmbolnăvi de cancer la sân ca cele care merg trei ore sau mai puțin pe săptămână. Mai mult, mersul pe jos conferă această protecție chiar și în cazul femeilor cu factori de risc pentru cancerul mamar, precum supraponderalitatea sau utilizarea hormonilor suplimentari.
Ameliorează durerile articulare
Mai multe studii au arătat că mersul pe jos reduce durerea legată de artrită și că parcurgerea a 8-9 km pe săptămână poate chiar preveni formarea artritei. Mersul protejează articulațiile – în special genunchii și șoldurile, care sunt cele mai sensibile la osteoartrită – prin lubrifierea lor și întărirea mușchilor care le susțin.
Sporește funcția imunitară
Mersul pe jos poate conferi o protecție în timpul sezonului rece și gripal. Un studiu efectuat pe un eșantion de peste 1,000 de bărbați și femei a constatat că cei care au mers cel puțin 20 de minute pe zi, cel puțin 5 zile pe săptămână, au avut cu 43% mai puține zile de boală decât cei care au exersat doar o dată pe săptămână sau mai puțin. Și dacă s-au îmbolnăvit, durata bolii a fost mai scurtă, iar simptomele mai ușoare.