O sculptură din bronz realizată de Constantin Brâncuşi în 1932, intitulată La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard), a fost vândută recent cu 71 de milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie’s la New York. Acesta este un nou record de preț pentru o creaţie a lui Brâncuși, informează The New York Times, citat de Agerpres.

Sculptura are o înălţime de 78 de centimetri şi este montată pe un soclu din marmură. Ea fost scoasă la licitaţie de cei trei copii ai colecţionarilor americani Elizabeth şi Frederick Stafford, care au achiziționat-o în 1955, direct din atelierul parizian al lui Brâncuşi, contra sumei de 5.000 de dolari. În ultimii 40 de ani, La Jeune Fille Sophistiquée a fost împrumutată și expusă la Metropolitan Museum of Art din New York. O altă versiune a sa, realizată din lemn, se află în posesia Muzeului Nelson-Atkins din Kansas City.

Nancy Cunard, filantroapă, patroană a artelor, fashion icon şi moştenitoare a unui imperiu din domeniul transporturilor maritime, a fost una dintre personalităţile avangardei culturale din Paris în debutul secolului al XX-lea, implicându-se în proiecte diverse, de la literatură la domeniul editorial şi activism politic. Deşi îl cunoştea pe Constantin Brâncuşi, ea nu a pozat niciodată pentru artistul român, aflând despre existenţa acestei sculpturi la mai mulţi ani după realizarea sa.

Pe piaţa de artă există puţine lucrări disponibile semnate de Brâncuşi, care nu a creat lucrări în serii numeroase. Acelea care apar pe piaţă au întotdeauna o valoare ridicată. În mai 2017, un bronz al artistului român, realizat în 1913 şi intitulat La Muse Endormie, a fost vândut de casa Christie’s cu 57,4 milioane de dolari, stabilind precedentul record de preţ pentru o lucrare realizată de Constantin Brâncuşi.

În luna iulie a acestui an, Muzeul de Artă Modernă din New York va vernisa o expoziţie dedicată artistului român, care prezintă 11 din operele sale aflate în posesia instituţiei americane.