Deși numărul de traversări neregulamentare ale frontierei dintre Canada și Statele Unite s-a diminuat, potrivit celor mai recente date făcute publice de către guvernul federal, numărul azilanților români continuă să crească.

Acest număr se ridică la 1,022, informează Global News care citează surse guvernamentale. Creșterea cea mai mare s-a înregistrat începând cu luna februarie. La acel moment, numărul solicitărilor de azil venite din partea cetăţenilor români începând cu decembrie 2017 se ridica la 232. Spre comparație, pe tot parcursul anului 2016, totalul cererilor de azil formulate de români a fost de doar 120.

Creșterea solicitărilor de azil a dus la stabilirea unor întâlniri între oficialii canadieni și ambasadorul României în Canada. Recent, guvernul federal a confirmat faptul că o limită de cereri de azil pentru români a fost stabilită și că depășirea acestui plafon va duce la reintroducerea vizelor.

Executivul canadian nu va dezvălui acest număr „din respect pentru relația dintre România și Canada.”

Reamintim că de la data de 1 decembrie 2017, românii pot călători în Canada fără vize pentru şederi de maximum 6 luni în scop turistic, în baza unui paşaport românesc valabil.