Premierul Trudeau a anunțat că guvernul său a semnat un acord cu AstraZeneca pentru a rezerva 20 de milioane din vaccinul împotriva COVID-19 la care această companie farmaceutică britanică lucrează în colaborare cu Universitatea Oxford.

Cu acest nou acord, al șaselea încheiat de Ottawa până acum, numărul dozelor de vaccinuri potențiale împotriva COVID-19 achiziționate de Canada se ridică la 282 milioane.

Celelalte contracte au fost semnate cu Sanofi și GlaxoSmithKline (până la 72 de milioane de doze), Johnson & Johnson (până la 38 de milioane de doze din vaccinul Ad26.COV2.S), Novavax (până la 76 de milioane de doze din vaccinul NVX-CoV2373), Pfizer (cel puțin 20 de milioane de doze din vaccinul BNT162, pe bază de ARNm) și Moderna (până la 56 de milioane de doze din vaccinul ARNm-1273).

Până în prezent, nicăieri în lume nu a fost aprobat vreun vaccin pentru a vindeca sau preveni COVID-19. Guvernul federal a precizat că dacă vreunul din aceste potențiale vaccinuri se dovedește a fi eficient, el nu va fi administrat canadienilor până când Santé Canada nu confirmă și nu stabilește nivelul său de siguranță.

În ceea ce privește sumele angajate pentru a rezerva aceste milioane de doze de vaccinuri, guvernul federal a explicat că ele vor fi plătite companiilor farmaceutice în funcție de succesul studiilor clinice efectuate și de aprobarea respectivului vaccin de către autoritățile canadiene în domeniu.  

440 milioane de dolari pentru o distribuție echitabilă

Pe lângă contractele de aprovizionare cu vaccinuri destinate canadienilor, Ottawa a anunțat și participarea Canadei la Mecanismul pentru un acces global la vaccinurile împotriva COVID-19 (Mecanism COVAX).

Astfel, cel puțin 440 de milioane de dolari vor fi investiți în mecanismul COVAX pentru a asigura distribuția corectă, echitabilă și în timp util a vaccinurilor COVID-19 .

Din această sumă, 220 de milioane de dolari vor fi folosiți pentru a rezerva până la 15 milioane de doze de vaccinuri potențiale pentru canadieni, restul mergând spre achiziționarea unor doze destinate țărilor cu venituri mici și medii.

CITIȚI ȘI:

Ottawa a rezervat 190 de milioane de doze ale unor potențiale vaccinuri împotriva COVID-19