Situația legată de pandemia de COVID-19 se schimbă în permanență. Vă prezentăm, în rezumat, o selecție de articole pe acest subiect, un tur de orizont ce oferă o imagine generală a celor mai recente descoperiri științifice, recomandări, practici clinice și măsuri administrative și politice din diverse țări ale lumii.

Canada: Cel puțin 440 de milioane de dolari vor fi investiți în Mecanismul COVAX

Guvernul federal a anunțat participare Canadei la Mecanismul pentru un acces global la vaccinurile împotriva COVID-19 (Mecanismul COVAX) printr-o investiție ce se va ridica la cel puțin 440 de milioane de dolari. Scopul acestei inițiative mondiale este de a asigura o distribuție corectă, echitabilă și în timp util a vaccinurilor COVID-19. Mecanismul COVAX este legat de mai multe organizații internaționale, printre care Organizația Mondială a Sănătății și Alianța pentru vaccinuri a Fundației Bill și Melinda Gates. Acest program cuprinde două grupuri: unul în care orice țară poate să adere pentru a avea acces la vaccinuri și altul pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să se alăture. Canada va face parte din ambele grupuri. Astfel, din suma de 440 de milioane de dolari, 220 de milioane vor fi folosiți pentru a rezerva până la 15 milioane de doze de vaccin pentru canadieni, iar restul va merge pentru achiziționarea de doze destinate țărilor cu venituri mici și medii. Administrația Trump a anunțat că SUA nu va participa la această inițiativă care face o legătură între țările bogate și cele sărace pentru a asigura că accesul la vaccinurile COVID-19 nu se limitează doar la țările suficient de bogate pentru a le obține.

CITIȚI ȘI: Ottawa a încheiat al șaselea contract de aprovizionare cu un potențial vaccin împotriva COVID-19

China: Activitatea de cercetare şi dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19 ocupă o poziţie de prim plan

China dorește să se afirme ca lider mondial în cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19, sperând să producă 610 milioane de doze până la sfârșitul acestui an. Această producţie anuală ar urma să fie mărită la peste un miliard de doze până în 2021.
Sute de mii de persoane cu locuri de muncă considerate esenţiale din porturi, spitale şi alte zone cu risc ridicat au primit deja un vaccin experimental din iulie, potrivit autorităților chineze.
Două vaccinuri fabricate de societatea China National Biotec Group (CNBG), o filială a Sinopharm, au fost testate pe mai mult de 35.000 de persoane în Orientul Mijlociu. Un alt mare producător chinez de vaccinuri, Sinovac, a efectuat teste în America de Sud şi Asia de Sud-Est. Un vaccin dezvoltat în comun de CanSino Biologics şi armata chineză ar urma să conducă de asemenea la teste în străinătate, de data aceasta în ţări europene şi asiatice.

CITIȚI ȘI: Acord între Canada și China pentru dezvoltarea unui vaccin

Japonia: Rezultate clinice pozitive pentru un medicament produs de compania Fujufilm

Medicamentul Avigan, produs de grupul nipon Fujifilm și deja autorizat pentru forme severe de gripă încă din 2014, permite, se pare, o reducere semnificativă din punct de vedere statistic a timpului de vindecare pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Această concluzie a fost obținută în urma unui studiu desfășurat în Japonia începând din luna martie, care a inclus 156 de pacienţi. Durata medie de convalescenţă a fost de 11,9 zile în rândul celor trataţi cu Avigan şi de 14,7 zile pentru cei din grupul care au primit un placebo. Sfârşitul convalescenţei a fost definit drept momentul în care noul coronavirus nu mai era detectat prin intermediul testelor PCR, însoţit de o scădere a simptomelor.
Studiul clinic s-a concentrat pe pacienţi diagnosticaţi cu forme non-severe de pneumonie, asociate maladiei COVID-19.
Grupul nipon va depune în octombrie o cerere de autorizare comercială a medicamentului în Japonia pentru ca acesta poate fi utilizat contra noului coronavirus.

CITIȚI ȘI: Cele mai promițătoare tratamente anti-COVID-19 de până acum

SUA: Majoritatea măștilor non-medicale, eficiente în prevenirea răspândirii COVID-19

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Illinois, SUA, sugerează că majoritatea măștilor non-medicale fac o treabă bună în ceea ce privește stoparea răspândirii picăturilor respiratorii implicate în transmiterea COVID-19. Cercetătorii au studiat performanța a 11 țesături diferite pentru a determina eficacitatea lor în blocarea picăturilor respiratorii. Printre materiale testate s-au aflat tricouri, cuverturi, cearceafuri sau cârpe de șters vasele. Experimentul a dezvăluit că majoritatea țesăturilor sunt eficace în blocarea picăturilor, în special cele din bumbac, cum ar fi tricourile, care s-au dovedit a avea niveluri de eficiență similare cu cele ale măștilor medicale, fiind în același timp de aproape două ori mai respirabile. Măștile cu strat dublu sau triplu, chiar și cele din textile mai permeabile ca în cazul tricourilor, au o capacitate de blocare a picăturilor similară cu cea a unei măști medicale, menținând totodată o respirabilitate comparabilă sau mai bună.

SUA: Peste șapte milioane de cazuri și 204,000 de decese

SUA a depășit 204,00 de decese şi 7,000,000 de cazuri confirmate de COVID-19, potrivit bilanţului independent realizat de Universitatea Johns Hopkins. Deşi New York nu mai este statul cu cel mai mare număr de contagieri raportate, rămâne în continuare unul dintre cele mai afectate din SUA ca număr al deceselor cu 33.206 de morţi, depăşind Peru şi Spania. Doar în oraşul New York au murit 23.795 de persoane, fiind urmat ca număr al deceselor de New Jersey (16.221), Texas (15.826), California (15.583) şi de Florida (14.023). Alte state care au înregistrat un mare număr de decese sunt Massachusetts (9.391), Illinois (8.832), Pennsylvania (8.185), Michigan (7.044) sau Georgia (6.914).
Potrivit Institutului pentru Măsurători şi Evaluare în domeniul Sănătăţii (IHME) al Universităţii din Washington la 3 noiembrie când vor avea loc alegerile prezidenţiale în SUA, cifra deceselor va ajunge la 240,000, iar în jurul datei de 31 decembrie numărul morţilor ar putea ajunge la 370,000.

OMS: Numărul deceselor la nivel ar putea atinge două milioane

Două milioane de morţi de COVID-19, dublul celor care şi-au pierdut viaţa până în prezent din cauza maladiei, este o cifră „foarte probabilă” dacă nu se face totul pentru combaterea pandemiei, a avertizat un înalt responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Nu este vorba numai de a testa şi trasa, nu numai de a acorda îngrijiri medicale, nu numai de a aplica distanţarea socială, nu numai de a lucra la vaccinuri, ci de a face toate aceste lucruri în acelaşi timp”, a afirmat Michael Ryan, directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS.
Pandemia de COVID-19 este pe cale să atingă pragul de un milion de morţi. Potrivit celui mai recent bilanţ întocmit de AFP, vineri, 25 septembrie, la ora 11.00 GMT, cel puţin 984.068 de persoane muriseră în lume de COVID-19. Peste 32.298.410 de cazuri de infectare au fost oficiale diagnosticate în lume, dar numărul infecţiilor este considerat chiar mai mare, întrucât numeroase persoane nu apar în evidenţele oficiale.
SUA sunt ţara din lume cea mai grav lovită, cu 202.827 de morţi. Apoi urmează Brazilia, cu 139.808 de morţi, India, cu 92.290 de morţi, Mexic (75.439 morţi) şi Regatul Unit (41.902).

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 18 septembrie
COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 11 septembrie
 COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 4 septembrie