Guvernul federal a încheiat acorduri de principiu cu patru companii farmaceutice americane pentru a obține un număr total de 190 de milioane de doze de vaccinuri posibile împotriva COVID-19.

Ottawa a încheiat un acord în principiu cu firma Novavax pentru a obține 76 de milioane de doze al potențialului vaccin împotriva COVID-19 pe care această companie farmaceutică este pe cale să-l dezvolte.

Testarea vaccinului Novavax a ajuns în faza a doua. El ar putea fi livrat în al doilea trimestru al anului 2021, în cazul în care studiile clinice se vor termina cu succes iar Santé Canada îl autorizează pentru utilizare în Canada.

De asemenea, guvernul federal a ajuns la o înțelegere și cu compania Johnson & Johnson, pentru 38 de milioane de doze din potențialul vaccin pe care această multinațională americană îl dezvoltă la ora actuală pentru a trata COVID-19.

La începutul lunii august, Ottawa a făcut un anunț privind încheierea a două acorduri similare cu gigantul farmaceutic Pfizer și compania de biotehnologie Moderna. Aceste înțelegeri prevăd 20 de milioane și respectiv 56 de milioane de doze din eventualele vaccinuri împotriva COVID-19 la care aceste companii lucrează.  

Pfizer și Moderna au început faza a treia a studiilor clinice la sfârșitul lunii iulie. Rezultatele testelor, efectuate pe 30.000 de persoane, sunt așteptate în această toamnă.

De menționat că înainte de a fi distribuite către populație, toate aceste vaccinuri trebuie să treacă printr-un proces riguros de aprobare din partea Santé Canada.

Premierul Trudeau a anunțat, de asemenea, că Ottawa va investi 126 de milioane de dolari pe parcursul a doi ani pentru construirea unei noi instalații de biofabricare la Centrul de cercetare terapeutică pentru sănătatea umană din Montreal.

Acest proiect, realizat în cadrul unui parteneriat public-privat, va permite Consiliului Național de Cercetare ca până în 2021 să-și sporească capacitatea de fabricare de vaccinuri la două milioane de doze pe lună.

CITIȚI ȘI:

Ottawa: Acorduri cu Pfizer și Moderna pentru achiziționarea unui eventual vaccin împotriva COVID-19
Santé Canada a aprobat primul studiu clinic pentru un vaccin împotriva COVID-19