Premierul Quebecului, François Legault, a anunțat astăzi planul de ridicare a restricțiilor legate de pandemia de COVID-19, un plan prudent și gradual.

Potrivit noilor estimări, pragul ca 75% din populația adultă a Quebecului să fie vaccinată cu cel puțin o doză va fi atins pe 15 iunie, nouă zile mai devreme decât a fost prevăzut inițial, i.e. 24 iunie, Ziua Națională a Quebecului.

Școlile vor fi deschise peste tot în Quebec începând cu 24 mai, cu excepția zonelor roșii, unde clasele 3-4-5 de nivel secundar vor funcționa după un program alternativ.

O dată importantă de reținut este 28 mai, atunci când, în ansamblul provinciei, restricțiile de circulație vor fi eliminate, iar terasele restaurantelor se vor deschide. De asemenea, tot începând cu 28 mai, până la opt persoane se vor putea întâlni la exterior, în curți private, deplasările între regiuni nu vor mai fi restricționate, iar pe stadioane și în sălile de spectacole vor putea fi admise până la 250 de persoane pe secțiune, pentru un total de maxim 2,500 de persoane.

La sfârșitul lunii mai, majoritatea regiunilor vor trece la un nivel portocaliu, iar pe 14 iunie la cel galben. Codul galben înseamnă reluarea sporturilor exterioare, redeschiderea barurilor, iar reuniunile, în grup restrâns, la interior vor putea avea loc. De asemenea, telemunca va fi facultativă. Pe 28 iunie, planul prevede ca majoritatea regiunilor din Quebec să fie în zonă verde, lucru ce va permite ca zece persoane, de la trei adrese diferite, să se întâlnească la interior.

Alte date importante: pe 11 iunie, terasele barurilor se vor deschide, iar pe 25 iunie, persoanele care au efectuat ambele doze ale vaccinului se vor putea vizita fără mască și fără distanțare fizică. Tot începând cu 25 iunie, festivalurile în aer liber se vor putea desfășura cu 2,500 de participanți.

Obiectivul principal este ca până la sfârșitul lunii august, 75% din populația Quebecului de 12 ani și plus să fie vaccinată cu ambele doze. Dacă acest procentaj este atins, purtarea unei măști nu va mai fi necesară, iar cursurile universitare și de cégep se vor desfășura în clase, în prezența studenților. Este foarte important însă ca în lunile mai și iunie regulile sanitare să fie respectate.

În ceea ce privește măsurile de carantină pentru cei care vin din străinătate, inclusiv cele trei zile petrecute la hotel, acestea țin de competențele federale și vor fi menținute până la noi ordine.

Bilanțul COVID-19 în Quebec

Spitalizările continuă să scadă, odată cu diminuarea numărului de noi îmbolnăviri. Provincia a raportat astăzi, 18 mai, 549 de noi cazuri și opt decese suplimentare.

În prezent, 484 de persoane sunt spitalizate cu COVID-19, cu 17 mai puține decât în ziua precedentă. Cu toate acestea, numărul celor internați la terapie intensivă a crescut cu două persoane, la 118.

Îmbolnăvirile continuă să scadă. Cele 549 de cazuri noi raportate duc media zilnică calculată pe șapte zile la 706. Aceasta este în scădere cu 17% față de săptămâna trecută.

Bas-Saint-Laurent rămâne regiunea cea mai afectată, cu o medie zilnică de 17 cazuri noi la 100,000 de locuitori. Totuși, și aici îmbolnăvirile au scăzut cu 33% în ultima săptămână.

Cele opt decese înregistrate mențin media zilnică a mortalității la șapte. Tendința este astfel stabilă comparativ cu săptămâna trecută.

Vaccinarea se desfășoară în ritm susținut. Până în prezent, 49,7% dintre quebechezi au primit cel puțin o primă doză de vaccin anti-COVID-19. Proporția crește la 60,5% dacă sunt luați în considerare doar adulții.

Administrarea celei de-a doua doze va putea începe între 15 și 30 iunie. Pentru tinerii cu vârste între 12 și 17 ani, a doua doză va fi disponibilă la jumătatea lunii august. Persoanele aflate în CHSLD-uri (centres d’hébergement de soins de longue durée) au fost deja vaccinate cu a doua doză.

CITIȚI ȘI:

Recomandările Agenției canadiene de sănătate publică privind ridicarea restricțiilor