Tiroida este o glandă în formă de fluture, situată la baza gâtului. Tiroida produce hormoni care au un rol important în reglarea metabolismului și a funcțiilor vitale ale organismului. Un deficit de hormoni tiroidieni provoacă apariția hipotiroidismului.

Glanda tiroidă este o glandă care aparține sistemului endocrin, se află în zona gâtului și cântărește în mod normal 24-30 g (mai mult în perioada pubertății, a sarcinii și a menopauzei).

Când vorbim despre tiroidă, nu putem să nu menționam alături de hipofiză și hipotalamusul, această glandă mică situată în zona creierului anterior, chiar deasupra hipofizei. Hipotalamusul este centrul principal de coordonare al sistemului endocrin și al celui nervos. Hipotalamusul secretă un hormon care reglează hipofiza, iar hipofiza secretă un hormon care reglează tiroida.

Glanda tiroidă are rol în reproducerea celulară, oxidarea țesuturilor, asimilarea zahărului, controlul ritmic cardiac, activitatea cerebrală, precum și în creșterea normală a celulelor. De asemenea, hormonul tiroidian are rolul de a arde substanțele grase, astfel că în insuficiența tiroidiană colesterolul poate crește.

Dereglările tiroidei sunt produse de sarcină, alăptare, climat, toxicitate sau stres. În cazul stresului, se elimină adrenalină care ajunge la inimă, aceasta producând dereglarea ritmului cardiac. Pentru că intoleranța la zahăr, menopauza și depresia psihică pot cauza simptome asemănătoare cu cele ale afecțiunii tiroidiene, este necesar să se facă mai multe investigații.

Tratamentul standard pentru hipotiroidism implică administrarea zilnică a medicamentelor de substituție a hormonilor tiroidieni. Synthiroid și Levothroid sunt versiuni sintetice de T4 (tiroxină, un hormon tiroidian) frecvent prescrise de medici. Medicamentele vin însă adesea cu efecte secundare, ca de exemplu dureri de cap, iritabilitate, nervozitate, insomnie, diaree, schimbări ale apetitului etc., iar uitarea unei pastile poate duce la apariția mai multor simptome. În unele cazuri, prin lipsa efectelor secundare, remediile naturale se pot integra mai bine stilului de viață al unei persoane.

În funcție de cauza și de stadiul bolii, tratamentul cu plantele medicinale are ca obiectiv echilibrarea activităţii tiroidei împreună cu celelalte glande cu care aceasta interacționează. Acupunctura și hidroterapia pot diminua simptomele și calma sistemul nervos.

Microalgele verzi și roșii: spirulina plantensis, spirulina pacifica, dunalilella și h. pluvialis fac parte din grupul celor mai bune alge din lume și oferă o absorbție celulara optimă precum și o sursă de clorofilă esențială pentru funcțiile metabolice.

Plante tonice și echilibrante
● Urzica (Urtica dioica) sub formă de infuzie și concentrat lichid
● Melissa (Melissa officinalis) sub formă de concentrat lichid

Plante alterative – hepatice
● Pelin (Arthemisia absinthium) sub formă de concentrat lichid
● Păpădie (Ttaraxacum officinalis) – rădăcina sub formă de decoct
● Brusture (Arctium lappa) – rădăcina sub formă de decoct

Plante tonice nervoase și cardiace
● Talpa gâștei (Leonorus cardiac) sub formă de concentrat lichid
● Păducel (Crataegus spp.) sub formă de infuzie și concentrat lichid
● Gura lupului (Scutellaria lateriflora)  sub formă de infuzie și concentrat lichid

Ca de obicei, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse.

Atragem în mod special atenția asupra faptului că încercarea de a gestiona hipotiroidismul pe cont propriu face mai mult rău decât bine. De asemenea, nu este indicat să întrerupeți tratamentul prescris de medic fără un consult prealabil.

CITIȚI ȘI:

Remedii naturale pentru psoriazis