Deoarece Quebecul produce multă energie hidroelectrică, am fi tentați să credem că aceasta este principala sursă de energie consumată în provincie. Nu este însă așa, după cum se arată într-o analiză făcută de Détecteur de rumeurs (Agence Science-Presse) și publicată de Scientifique en chef du Québec.

Electricitatea produsă în Quebec

Energia hidroelectrică este principala sursă de energie electrică produsă în Quebec. Din cei 212 terawatt-oră (TWh) de  energie electrică produsă în Quebec în 2019, 94% au provenit din instalații hidroelectrice, potrivit raportului État de l’énergie, realizat de Chaire de gestion du secteur de l’énergie. Restul a fost produs de turbine eoliene (5%) și biomasă și motorină (1%). Cât despre energia solară, aceasta reprezintă doar 0,001% din total.

Energia consumată în Quebec

În ceea ce privește consumul de energie, lucrurile stau diferit: în 2018, electricitatea a reprezentat doar 38% din energia consumată, față de 55% pentru hidrocarburi (petrol, gaze naturale, cărbune și gaz lichid) și 7% pentru biocombustibili. Aceste surse de energie sunt folosite pentru iluminatul, încălzirea și aerul condiționat din clădiri (rezidențiale, comerciale, instituții), pentru transport (mărfuri, persoane), industrie și agricultură.

Ponderea energiilor regenerabile

Totuși, cu electricitatea și biocombustibilii, 45% din energia consumată în Quebec este regenerabilă. Este un procentaj mult mai bun decât media canadiană care este de 16% conform datelor OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), și mai bună decât media țărilor OCDE, care este de 11%.