Eveniment clasic de neratat la Montreal, Festivalul Bach prezintă timp de câteva săptămâni, în lunile noiembrie și decembrie, peste treizeci de evenimente muzicale în cele mai prestigioase săli ale orașului.

Fondat în 2005, Festivalul Bach de la Montreal este cel mai important festival din America de Nord destinat geniului muzical atemporal al lui Johann Sebastian Bach și moștenirii sale culturale. Printr-o serie de concerte și programe educaționale, Festivalul prezintă atât muzicieni quebechezi de elită, cât și artiști de talie mondială.

În fiecare an, timp de trei săptămâni în noiembrie și decembrie, publicul se poate bucura de aproximativ treizeci de evenimente: concerte plătite și gratuite, repetiții publice, discuții, concerte pentru copii etc. Grație programului divers, numelor importante care se găsesc an de an pe afiș și, desigur, muzicii celui mai mare compozitor al Barocului, festivalul atrage un public numeros, de peste 20,000 de persoane.

Festivalul Bach are loc în mai multe locuri, de la Maison symphonique, la Sala Bourgie de la Musée des beaux-arts, la Oratorul Saint-Joseph și câteva biserici din Montreal, precum și la Palais Montcalm din orașul Quebec.

Din 2018, Festivalul are propria sa orchestră, Orchestre Festival Bach Montréal (OFBM). Inspirată de tradiția marilor festivaluri internaționale de muzică, OFBM reunește muzicieni excepționali din Quebec și Canada. În fiecare an, în timpul sezonului de festivaluri, acest extraordinar ansamblu susține o serie de concerte sub conducerea unor dirijori prestigioși, ca de exemplu Julian Prégardien, Reinhard Goebel, Jean-Claude Picard sau Václav Luks. La ediția de anul acesta, Orchestra festivalului va fi condusă de dirijorul japonez Masaaki Suzuki, director al Bach Collegium Japan.

Concertele debutează în data de 7 noiembrie și se încheie pe 22 decembrie. Programul complet este disponibil la www.festivalbachmontreal.com. Biletele se pot achiziționa online, pe site-ul festivalului, sau la numărul 438-380-4888, de luni până vineri între orele 10:00 și 17:00.

Off-Festival Bach

Din 2019, Festivalul Bach de la Montreal a lansat Off-Festival Bach, care se desfășoară într-un spațiu de aproape 280 de metri pătrați în centrul Montrealului, la intersecția străzii Sherbrooke cu bulevardul Saint-Laurent. Este vorba de o inițiativă care urmărește să creeze un mediu unic, contemporan și primitor pentru a face muzica clasică accesibilă unui public larg.

Off-Festivalul Bach are loc în perioada 29 noiembrie – 4 decembrie 2022. Programul este gratuit și este alcătuit dintr-o serie de concerte de 45 de minute, spectacole improvizate, repetiții publice, discuții etc. Acestea sunt susținute în principal de artiști din Quebec, însă sunt incluse și scurte participări ale artiștilor internaționali prezenți la Festivalul Bach de la Montreal.

Mai multe detalii pe site-ul oficial, la: www.festivalbachmontreal.com/off-bach.

CITIȚI ȘI:

O plimbare pentru a contempla culorile toamnei și a (re)descoperi Montrealul
Montreal, o capitală a stilului Art Deco