Guvernul provincial va stabili în săptămânile următoare o „contribuție pentru sănătate” pe care persoanele fără măcar o doză a vaccinului împotriva coronavirusului vor trebui să o plătească.

Această contribuție va fi impusă persoanelor adulte care nu au un motiv medical întemeiat pentru a refuza vaccinarea. Suma nu a fost încă stabilită, însă, potrivit premierului, ea va fi „semnificativă”, acesta afirmând că 50$ sau 100$ nu este considerat „suficient de semnificativ”.

Anunțarea acestei măsuri, o premieră în Canada, survine în contextul unei creșteri importante a spitalizărilor din cauza coronavirusului. 2,742 de persoane se află în acest moment internate în provincie, dintre care 188 în ultimele 24 de ore.

Potrivit guvernului, aproximativ 10% din populație nu este încă vaccinată, însă cei nevaccinați reprezintă „mai mult de 50%” din spitalizările din Quebec. 

În conferința de presă în care a anunțat introducerea acestei penalități, François Legault a afirmat că acei 10% din populația Quebecului care nu și-au făcut nicio doză a vaccinului nu trebuie să-i afecteze negativ pe ceilalți 90% care au fost vaccinați. Refuzul vaccinării are „consecințe asupra sistemului de sănătate pe care nu toți quebechezii trebuie să le plătească”.

De asemenea, primul ministru a confirmat numirea doctorului Luc Boileau în postul de director interimar al Sănătății publice din Quebec, după demisia doctorului Horacio Arruda.  

CITIȚI ȘI:

Quebec: Guvernul Legault renunță la ideea „taxei pentru sănătate” impusă persoanelor nevaccinate