Confruntat cu o situație critică în sistemul de sănătate, Quebec impune noi măsuri restrictive pentru persoanele nevaccinate, extinzând începând cu 18 ianuarie utilizarea pașaportului vaccinal pentru cumpărarea băuturilor alcoolice și a canabisului. Alte măsuri similare vor fi anunțate în următoarele săptămâni.
„Valul Omicron este un tsunami care s-a extins asupra țărilor occidentale, iar Quebecul nu face excepție”, a declarat Christian Dubé, ministru al Sănătății, într-o conferință de presă în care a anunțat noi măsuri ce vizează persoanele care refuză să se vaccineze. Potrivit datelor oficiale, acestea reprezintă peste 50% din spitalizările la terapie intensivă.
Pentru a pune o presiune adițională asupra acestui grup, ministrul a anunțat că începând din data de 18 ianuarie, accesul în filialele SAQ (Société des alcools du Québec) și SQDC (Société québécoise du cannabis) se va face numai în baza pașaportului vaccinal.
Christian Dubé a precizat că utilizarea pașaportului vaccinal va fi extinsă la toate serviciile neesențiale, datele specifice urmând să fie anunțate ulterior.
În plus, pașaportul de vaccinare va fi în cele din urmă condiționat de trei doze, nu de două. Acest lucru se va întâmpla peste câteva luni, când întreaga populație va putea beneficia de doza booster.
Sistemul de sănătate, în situație critică
Spitalizările cauzate de Covid-19 vor continua să crească în următoarele două săptămâni în Quebec pentru a ajunge la 3,000, dintre care 400 de pacienți ar putea fi internați la terapie intensivă, potrivit proiecțiilor Institutului Național de Excelență în Sănătate și Servicii Sociale (INESSS). Aceste cifre nu reflectă însă impactul măsurilor anunțate în 30 decembrie, printre care se numără și restricția de circulație între orele 22:00 și 5:00. Ele se bazează pe date culese până la 3 ianuarie.
Ministrul Sănătății a amintit că există numeroase persoane spitalizate dintr-un alt motiv decât Covid, dar care sunt testate pozitiv în momentul internării sau în timpul șederii lor la spital. INESSS indică faptul că proporția acestora ar putea reprezenta aproape 50% din paturile obișnuite și circa 15% din paturile de la terapie intensivă. Acești pacienți necesită resurse speciale, ca orice alt bolnav de Covid – măsuri pentru limitarea contaminării și personal dedicat pacienților infectați, ceea ce face ca presiunea asupra sistemului de sănătate să crească.
În acest moment, după cum a declarat ministrul Dubé, sistemul de sănătate (incluzând centrele de îngrijiri de lungă durată, CHSLD) suferă de absența a 20,000 de angajați din cauza îmbolnăvirilor de Covid. Acest număr depășește recordul din primul val al pandemiei și nu include lucrătorii care lipsesc din alte motive, precum surmenajul.
Creșterea numărului de îmbolnăviri și spitalizări, cuplată cu lipsa personalului a determinat ca mai multe spitale să declanșeze nivelul patru de alertă (din patru posibile), care implică amânarea a numeroase intervenții chirurgicale pentru a elibera paturi și brațe de muncă. Nivelul patru reprezintă o situație critică, ce nu poate fi susținută mult timp.
Ministrul Sănătății a indicat că poartă discuții cu sindicatele și ministrul Muncii pentru a găsi soluții la această criză.