Din data de 18 iulie, purtarea unei măști este obligatorie în Quebec în spațiile publice închise.

De ce este necesar să purtăm o mască?

Unele persoane cu COVID-19 nu au simptome sau pot fi infectate fără să știe acest lucru și pot răspândi boala la alții. Purtarea unei măști reduce riscul ca o persoană infectată să transmită COVID-19 la alte persoane.

Unde trebuie să purtăm o mască?

Purtarea unei măști care să acopere nasul și gura este obligatorie în transportul public (autobuz, metrou, feriboturi, taxiuri, servicii de călătorii comune etc.) pentru orice persoană cu vârsta de peste 10 ani.

De asemenea, purtarea unei măști care să acopere nasul și gura este obligatorie în spațiile publice închise sau parțial acoperite pentru persoanele cu vârsta peste 10 ani.

Această obligație, cu excepția unor cazuri speciale, se aplică în următoarele locuri:
● un comerț (ca de exemplu un magazin alimentar)
● o companie de servicii (ex. bancă)
● un cabinet profesional privat (ex. avocat)
● un loc unde sunt oferite servicii municipale sau guvernamentale
● un salon/cabinet de îngrijire personală (coafură, estetică)
● un centru comercial
● un lăcaș de cult (biserică, moschee, sinagogă etc.)
● un spațiu unde sunt oferite activități culturale sau de divertisment (cinematograf, sală de spectacole etc.), atât timp cât distanța de doi metri între persoane nu poate fi respectată)
● o sală închiriată sau un alt spațiu folosit pentru a găzdui evenimente, cum ar fi congrese și conferințe
● un loc unde se practică activități sportive sau recreative
● un restaurant sau un bar atunci când ne deplasăm și/sau când distanțarea fizică de doi metri față de alte persoane nu este posibilă
● o zonă comună, inclusiv un lift sau un hol de intrare
● o instituție de învățământ, cu excepția celor de nivel preșcolar, primar și gimnazial, dar incluzând colegiile și universitățile
● o stație de tren sau de autobuz, o gară fluvială, o stație de metrou sau un aeroport.

Purtarea unei viziere nu înlocuiește masca acolo unde aceasta este obligatorie.

Proprietarii magazinelor trebuie să-și informeze clienții în legătură cu obligativitatea purtării unei măști. Lipsa de cooperare din partea unui comerț poate duce mai întâi la un avertisment, iar apoi, în caz de recidivă, la o amendă cuprinsă între 400$ și 6,000$. În același timp, dacă un comerciant se confruntă cu un client necooperant, poate chema poliția.

Care sunt excepțiile?

Persoanele care se află în următoarele situații nu sunt supuse obligației de a purta o mască:
Copiii sub 10 ani. Totuși, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani, purtarea unei măști este recomandată. Masca nu este recomandată copiilor sub 2 ani.
● Persoanele cu o afecțiune medicală particulară care împiedică purtarea unei măști, în special cei incapabili să-și pună sau să-și scoată singuri masca, precum și cei care suferă de o boală cardiacă sau respiratorie.
● Persoanele care primesc îngrijiri, primesc un serviciu sau practică o activitate fizică sau de altă natură care necesită înlăturarea măștii. În aceste cazuri, masca poate fi dată jos, dar doar pe durata respectivului tratament, serviciu sau activitate.
● Persoanele așezate, care respectă distanțarea fizică de doi metri, în următoarele locuri: restaurante, baruri, cinematografe etc. Cu toate acestea, ele trebuie să-și pună masca atunci când se deplasează în aceste locuri.

În alte spații publice în care distanța fizică de doi metri nu este posibilă, purtarea unei măști este foarte recomandată.

Dacă aveți nevoie să mergeți la un spital, o clinică, un cabinet medical, un grup de medici de familie (GMF) sau un centru local de servicii comunitare (CLSC), purtați o mască până primiți alta la sosire.

Purtarea unei măști e suficientă pentru a preveni COVID-19?

Purtarea unei măști nu împiedică, de una singură, răspândirea COVID-19. Ea trebuie să fie însoțită în mod obligatoriu de alte măsuri de protecție, cum ar fi:
● Aplicarea măsurilor de igienă: spălarea regulată a mâinilor timp de 20 de secunde cu săpun și apă caldă sau utilizarea unui dezinfectant lichid pe bază de 60% alcool.
● Menținerea unei distanțe fizice de doi metri față de alte persoane.
● Izolarea la domiciliu și contactarea unui medic sau a unui serviciu de asistență medicală prin telefon atunci când aveți simptome de COVID-19.

Cum se folosește masca?

Pe piață există măști de unică folosință sau reutilizabile. Când folosiți o mască este important să respectați următoarele măsuri:
● Spălați-vă pe mâini înainte și după ce v-ați pus masca și după ce o scoateți.
● Evitați s-o atingeți în timp ce o purtați; dacă ați atins-o, spălați-vă sau dezinfectați-vă mâinile.
● Schimbați-o când este umedă, murdară sau deteriorată.
● Nu o țineți agățată de gât sau de o ureche.
● Scoateți-o prin apucarea elasticelor sau a șnururilor de după urechi, fără a atinge partea sa din față.
● Pliați masca cu partea sa exterioară în sus.  
● Aruncați masca de unică folosință într-un coș de gunoi iar pe cea refolosibilă puneți-o într-o pungă curată.
● Spălați masca refolosibilă după fiecare utilizare.
● Uscați-o complet și țineți-o într-o pungă de plastic resigilabilă.

Acest articol a fost publicat grație colaborării cu organismul ACCÉSSS – Alliance des communautés culturelles pour l’égalité dans la santé et les services sociaux. www.accesss.net | 514-287-1106. Serviciile ACCÉSSS sunt oferite și în limba română.

CITIȚI ȘI:

Masca, obligatorie în Quebec în spațiile publice închise începând cu 18 iulie
Quebec: Măștile, obligatorii în transportul în comun din data de 13 iulie
Cum purtăm corect o mască și de ce acestea pot fi problematice pentru unele persoane – Video