Purtarea măștii va fi obligatorie în locurile publice închise pe întreg teritoriul Quebecului începând de sâmbătă, 18 iulie, după cum a anunțat astăzi premierul Legault în conferința sa de presă cu privire la situația pandemiei COVID-19 din provincie. Masca purtată de premierul Quebecului în cadrul acestei conferințe de presă a fost confecționată de Carmen Popescu, designer de modă și fondatoarea companiei Nemrac Style, alături de o altă creatoare de modă din Quebec.

De la această dată, accesul în spațiile publice închise – ca de exemplu magazine alimentare, farmacii, buticuri, centre comerciale, centre sportive, lăcașuri de cult, biblioteci, restaurante și baruri – va fi permis numai persoanelor care poartă mască.

„Purtăm o mască atunci când suntem în mișcare, a precizat primul ministru cu privire la felul în care măsura va fi aplicată în cazul barurilor și restaurantelor. „Odată așezați, la doi metri distanță de alte persoane, putem să ne dăm jos masca. Pe de altă parte, atunci când ne ridicăm să mergem la toaletă sau să părăsim restaurantul, trebuie să ne punem masca”, a explicat el.

Masca nu este obligatorie pentru copiii sub 12 ani și pentru persoanele cu afecțiuni medicale specifice, precum probleme cardiace si respiratorii, sau pentru persoanele cu handicap care nu își pot pune și da jos singure masca.

CITIȚI ȘI: Cum purtăm corect o mască și de ce acestea pot fi problematice pentru unele persoane – Video

Proprietarii spațiilor comerciale sunt responsabili de aplicarea noii măsuri. În caz de nerespectare, de la 1 august, ei se vor confrunta cu amenzi cuprinse între 400$ și 6,000$, sumele variind dacă este vorba despre o primă infracțiune sau o abatere repetată. Nu vor exista penalități pentru clienții care nu se vor supune acestei măsuri, până în luna august. Comercianții pot însă chema poliția în cazul clienților recalcitranți.

Purtarea obligatorie a unei măști în spațiile publice închise coincide cu începerea vacanței constructorilor, cea mai importantă perioadă privind deplasările în interiorul provinciei de la începutul pandemiei, după vacanța de primăvară din martie (semaine de relâche). Autoritățile doresc astfel să evite producerea în Quebec a unei situații similare cu cea din SUA. În unele state americane, în special în sud, ridicarea pripită a restricțiilor a favorizat propagarea virusului, ducând la o explozie a numărului de infectări. Florida, de exemplu, a bătut un trist record, raportând duminică, 12 iulie, 15,299 de noi cazuri de COVID-19 într-o singură zi. Este cel mai mare număr de noi cazuri înregistrat în decurs de 24 de ore de un stat american de la începutul pandemiei.

În Quebec, situația pare stabilă: de la jumătatea lui iunie, Santé publique raportează circa 100 de îmbolnăviri pe zi. În data de 12 iulie, totalul numărului de cazuri de COVID-19 înregistrate de la începutul pandemiei se ridica la 56,521; numărul deceselor este de 5,627.   

Măsura anunțată astăzi de guvernul provincial o devansează pe cea a Primăriei Montrealului, care preconiza ca din 27 iulie purtarea unei măști să fie obligatorie în spațiile publice închise de pe teritoriul orașului.

Reamintim totodată că începând de astăzi, 13 iulie, masca este obligatorie în transportul în comun, pe întreg teritoriul Quebecului.

Reamintim, de asemenea, că reuniunile, atât interioare cât și exterioare, de mai mult de zece persoane sunt interzise.

Masca este obligatorie în spațiile publice interioare în mai multe orașe canadiene, însă Quebecul este prima provincie care adoptă această măsură la nivelul întregului teritoriu.

CITIȚI ȘI:

Quebec: Măștile, obligatorii în transportul în comun din data de 13 iulie
Masca va fi obligatorie la Montreal în spațiile publice închise
Quebec: Barurile nu vor mai servi alcool după 12 noaptea