Acoperirea căilor respiratorii printr-o mască este eficace pentru a limita răspândirea COVID-19, atâta timp cât respectăm câteva reguli. Există însă unele situații în care purtarea unei măști poate fi problematică.

Pe măsură ce viața economică și socială își reia cursul în contextul pandemiei de COVID-19, purtarea unei măști artizanale în public este foarte încurajată în Quebec și peste tot în Canada, mai ales atunci când distanțarea fizică de doi metri nu este posibilă. Astfel de situații pot surveni în magazinele alimentare sau atunci când circulăm în transportul în comun.

De ce este importantă purtarea unei măști

O persoană elimină picături din tractul respirator în mediu atunci când expiră, vorbește, strănută sau tușește. COVID-19 se transmite prin picături respiratorii (5-10 micrometri în diametru), prin expunerea directă a mucoasei (nas și gură) sau a conjunctivei (ochi) la aceste picături, datorită contactului direct (sub un metru) cu o persoană infectată. De asemenea, transmiterea este posibilă și prin contactul cu obiecte folosite de o persoană infectată și apoi atingerea ochilor, nasului sau gurii. Aceasta deoarece picăturile respiratorii, fiind mai grele ca aerosolii, se depun rapid pe suprafețele din jurul persoanei infectate.

Măștile reduc în mod considerabil atât stropii pe care o persoană îi trimite în aer atunci când vorbește, strănută sau tușește, cât și pe cei inhalați. În plus, masca poate proteja de transmiterea virusului de la mâini la gură, probabil pentru că suntem mai atenți să nu ne atingem fața atunci când o purtăm.

Purtarea unei măști non-medicale, artizanale, este însă doar o altă formă de protecție, pe lângă măsurile de igienă recomandate de autoritățile din domeniul sănătății publice, precum spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun, timp de 20 de secunde, și distanțarea fizică. Masca se adaugă acestora, nu le înlocuiește.

Cum putem confecționa 12 măști (cel puțin) dintr-un tricou. O ilustrație de MARC-Marinescu Constantin.

Aceste măști non-medicale, care pot fi confecționate acasă dintr-un simplu tricou mai vechi, trebuie văzute și ca o formă de solidaritate, ca un gest altruist menit să-i protejeze pe cei mai vulnerabili dintre noi – cei în vârstă, cei cu o imunitate compromisă, cei care suferă de boli ce cresc riscul de complicații și deces în caz de îmbolnăvire de COVID-19: diabet, afecțiuni cardio-vasculare etc. Aceasta deoarece multe persoane, deși infectate, pot fi asimptomatice. Or, chiar și atunci când nu manifestăm simptome, putem totuși transmite mai departe boala.

Cum se poartă corect masca?

Înainte de a ne pune o mască, este indicat să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun sau cu dezinfectanți pe bază de alcool. Dacă aceasta se umezește, se murdărește sau se deteriorează, ea trebuie schimbată. Nu este indicat să o purtați la gât sau atârnată de o ureche – țineți-o pe față și evitați să o atingeți. Dacă trebuie să o atingeți, spălați-vă pe mâini.

Ca să o dați jos, folosiți-vă de elasticele sau șnururile de după urechi. Evitați să atingeți partea din față, care poate fi contaminată. Dacă este vorba de o mască reutilizabilă, pliați-o cu partea exterioară în sus, puneți-o într-o pungă și spălați-o odată ajunși acasă. Alte tipuri de măști trebuie aruncate după folosire într-un sac de gunoi/recipient închis. După ce v-ați dat jos masca, spălați-vă sau dezinfectați-vă din nou mâinile.

Iată mai jos un clip în care dr. Vadeboncoeur explică (în franceză) cum trebuie folosită o mască.

Măștile pot fi problematice pentru unele persoane

Autoritățile din domeniul sănătății publice, atât la nivel federal cât și provincial, avertizează asupra unor situații în care purtarea unei măști poate fi problematică pentru unele persoane. Acesta este și motivul pentru care doctorița Theresa Tam, directoarea Sănătății publice din Canada, atunci când a recomandat purtarea măștilor artizanale în public pentru a preveni răspândirea COVID-19, s-a pronunțat împotriva judecării celor care nu le pot purta.

„Nu presupuneți că cineva care nu poartă mască sau poartă ceva diferit nu are un motiv valid să o facă”, a declarat dr. Tam. „Fiți conștienți de faptul că există persoane cu diferite tipuri de dizabilități cognitive și intelectuale și persoane care nu aud bine”, a completat ea.

Astfel, copiii sub doi ani, persoanele cu dificultăți de respirație, unele persoane aflate pe spectrul autismului, persoanele cu dizabilități sau cei care nu pot să-și dea jos masca fără ajutorul altei persoane nu ar trebui să o poarte.

De asemenea, cei care lucrează cu publicul sunt rugați să opteze pentru un model de mască cu inserție translucidă (există diferite modele de măști comerciale și artizanale cu o asemenea inserție) pentru a permite persoanelor cu dificultăți de auz să citească buzele și să observe expresiile faciale.

La rândul său, președinta organismului Asthma Canada, Vanessa Foran, a subliniat faptul că purtarea unei măști poate crește riscul declanșării unei crize de astm și că poate fi foarte dificilă pentru cei care suferă de alergii severe în această perioadă a anului. Dacă masca afectează în vreun fel capacitatea de a respira, Asthma Canada recomandă respectivelor persoane să nu o poarte. Astmaticilor li se sugerează ca înainte de a se aventura afară cu o mască să-și testeze mai întâi acasă nivelul de confort privind purtarea acesteia, timp de 20 de minute.  

Orice persoană care prezintă simptome de gripă, gastroenterită sau COVID-19 (febră peste 38°C la adulți sau peste 37,8°C la vârstnici, apariția sau agravarea unei tuse, dificultăți respiratorii sau pierdere bruscă a mirosului, fără congestie nazală, cu sau fără pierderea gustului) nu trebuie să iasă din casă. Pentru a efectua un test pentru depistarea COVID-19, sunați la 811 sau 1-877-644-4545.

CITIȚI ȘI:

Purtarea măștilor, foarte recomandată în Quebec
Distribuție gratuită de măști de protecție în regiunea Montreal începând din 25 mai
Sprijin puternic în Quebec pentru ca masca să fie obligatorie în public. De ce guvernul nu adoptă o asemenea măsură?