Începând din data de 8 februarie, muzeele și magazinele considerate non-esențiale se vor putea redeschide în Quebec. Tot de la această dată se vor relua, pe întreg teritoriul provinciei, și serviciile de îngrijire personală și estetică. Șase regiuni trec în zonă portocalie, însă Montrealul rămâne la un nivel maxim de alertă (roșu).

Pentru prima dată de la începutul lunii noiembrie, în data de 1 februarie, Quebecul a afișat un bilanț al noilor infectări cu SARS-Co-V-2 sub pragul de 1,000 de cazuri zilnice (890). Astăzi, 2 februarie, numărul se ridică la 1,053. Spitalizările sunt și ele în scădere: 1,110 de persoane sunt la ora actuală internate, cu 34 mai puține ca în ziua precedentă. Dintre acestea, 178 se află la terapie intensivă, cu 5 mai puține ca ieri.

Acest progres a determinat guvernul Legault să relaxeze măsurile severe intrate în vigoare începând din 25 decembrie și apoi 9 ianuarie, pentru a da „o gură de oxigen businessurilor”.

Ce se deschide la nivelul provinciei

De la 8 februarie, magazinele considerate non-esențiale vor putea din nou să-și primească clienții (magazine de articole sportive, magazine de mobilă etc.). Măsura se aplică pe întreg teritoriul provinciei. Reamintim că aceste magazine s-au închis din data de 25 decembrie 2020. Ele urmau să se redeschidă pe 11 ianuarie, însă închiderea lor a fost prelungită până la 8 februarie.

Centrele comerciale se vor redeschide și ele, cu condiția unei supravegheri adecvate a zonelor comune, pentru a evita aglomerările de persoane.

Serviciile de îngrijire personală și estetică vor fi din nou accesibile quebechezilor. Aceste servicii includ saloanele de coafură, frizeriile, cabinetele de cosmetică, de manichiură/pedichiură, de epilare și îngrijire a pielii.

De asemenea, pe întreg teritoriul Quebecului, muzeele își vor redeschide porțile.

În ciuda acestor relaxări, toate reuniunile interioare rămân interzise.

Activități exterioare

Rezervate în prezent membrilor unei singure familii, activitățile în aer liber vor fi din nou permise în grup restrâns – maxim patru adulți, care pot veni de la patru adrese diferite, în zonele roșii; numărul crește la opt persoane în zonele portocalii. Regulile distanțării fizice trebuie însă observate indiferent de zonă.

O revenire la codul de culori

Quebecul va reveni la codul de culori introdus de guvernul provincial la începutul lunii septembrie 2020. Acest sistem de alertă și intervenție regională se ajustează în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 identificate în cele 18 regiuni ale Quebecului. El presupune patru culori: verde, galben, portocaliu și roșu. Schimbarea de culoare este determinantă în special de situația din spitale. La ora actuală, la nivelul provinciei, 34% dintre operații au fost amânate, iar listele de așteptare sunt în creștere. La Montreal, procentajul operațiilor amânate se ridică la circa 50%.

Începând cu 8 februarie, șase regiuni revin la codul de alertă portocalie. Acestea sunt: Côte-Nord, Bas-Saint-Laurent, Gaspésie–Îles-de-la-Madeleine, Saguenay–Lac-Saint-Jean, Abitibi-Témiscamingue și Nord-du-Québec. Restul provinciei rămâne în alertă maximă (roșie).

În regiunile portocalii, restaurantele se vor redeschide pe bază de rezervări, însă doar doi adulți și copiii lor se vor putea reuni la o masă. Pentru a descuraja circulația între regiuni cu coduri de culoare diferite, în momentul rezervării trebuie furnizată și adresa.

Sălile de sport vor fi și ele disponibile populației din aceste regiuni începând cu 8 februarie, iar din 26 februarie se vor redeschide și teatrele și cinematografele.

De asemenea, în regiunile portocalii, interdicția de a ieși din casă va începe de la ora 21:30. În restul Quebecului, această interdicție va fi menținută de la ora 20:00, doar deplasările esențiale fiind permise până la cinci dimineața.

Nu vor exista baraje rutiere între regiuni, însă deplasările nu sunt recomandate.

Săptămâna de vacanță va fi menținută

Elevii și studenții quebechezi vor avea o vacanță de primăvară, ca de obicei. „Respectăm convenția colectivă, respectăm calendarul școlar”, a declarat ministrul Educației, Jean-François Roberge, în conferință de presă.

Acesta a adăugat că o reeditare a situației din primăvara trecută, survenită după săptămâna de vacanță, este puțin probabilă acum datorită interdicțiilor de călătorie în vigoare.