Se știe deja că persoanele în vârstă și cele care suferă de obezitate, diabet și boli cardiace sunt expuse unui risc sporit de a dezvolta o formă severă de COVID-19 și de a muri. Din ce în ce mai multe date, de peste tot în lume, sugerează ideea că și sexul ar putea fi un factor semnificativ în determinarea riscului de complicații și supraviețuire.
În Statele Unite de două ori mai mulți bărbați decât femei mor din cauza Covid-19. În Europa de Vest 69% din decesele cauzate de coronavirus au fost înregistrate la bărbați. Tendințe similare au fost observate în China, unde 64% din decesele înregistrate au fost printre bărbați, comparativ cu doar 36% în rândul femeilor.
De ce bărbații infectați au un risc mai mare de a sucomba din cauza acestei boli decât femeile, nu se poate încă spune cu certitudine. Unii experți sunt de părere că aceasta are de-a face cu faptul că sistemele imunitare la bărbați și femei nu sunt identice. Una din principalele diferențe ar putea fi legate de sarcină, femeile având un sistem imunitar capabil să-și modifice, să-și atenueze răspunsul pentru a permite fătului să se dezvolte. Această caracteristică sporește riscul femeilor de a suferi de lupus sau scleroză multiplă, însă poate fi benefic în cazul SARS-CoV-2.
Într-adevăr, un răspuns imun hiperactiv sau foarte agresiv pare să contribuie la multe decese cauzate de COVID-19, lucru ce ar putea explica numărul lor mai mare în rândul bărbaților. De asemenea, ar putea explica și de ce persoane relativ tinere și aparent sănătoase sunt doborâte de această boală. Este vorba de ceea ce se numește „furtună de citokine”, o reacție disproporționată a sistemului imunitar. Citokinele sunt substanțe produse de celulele sistemului imunitar pentru a favoriza reacția inflamatorie, care este o reacție normală de apărare a organismului. În cazul furtunii de citokine se observă o ambalare a sistemului imunitar care conduce la o reacție hiperinflamatorie ce poate deveni mortală.
Alți specialiști vorbesc de posibilitatea ca testosteronul să fie un factor agravant – sau invers, estrogenul un factor protector. Există și ipoteze de ordin genetic, legate de faptul că femeile au doi cromozomi X, în vreme ce bărbații au doar unul. Virusul penetrează o celulă printr-un receptor (ACE2), controlat de o genă aflată pe cromozomul X. Face existența cromozomilor XX la femei ca răspunsul lor imunitar să fie amplificat și mai eficace? Nu se știe, toate acestea nu sunt decât speculații în acest moment.
Legat de enzima ACE2, o cercetare publicată în European Heart Journal sugerează că aceasta ar putea constituit un posibil motiv pentru care bărbații par să fie mai afectați de COVID-19 decât femeile. Bărbații au concentrații mai ridicate ale acestei enzime în sânge, ACE2 fiind „poarta de intrare” prin care SARS-CoV-2 pătrunde în celule și le infectează. Această proteină se găsește în plămâni, în inimă, rinichi și țesuturile care căptușesc vasele de sânge, dar și într-o mare proporție în testicule.
Alți experți aduc în discuție și faptul că există diferențe semnificative la nivel de comportament între sexe, ca de exemplu în ceea ce privește tabagismul, bolile de inimă, bolile pulmonare cronice și cancerul, diferențe ce au un impact asupra infecțiilor precum cea cu coronavirusul SARS-CoV-2. Diferența dintre sexe în ceea ce privește fumatul este deosebit de marcantă în anumite țări precum China, unde 50% dintre bărbaţi fumează, față de 5% dintre femei. Iar fumătorii au un risc sporit de a dezvolta complicații de la COVID-19 și de a muri, așa cum indică o cercetare publicată în revista științifică PLOS ONE.
Quebecul, o excepție?
Spre deosebire de multe regiuni ale lumii, în Quebec COVID-19 lovește mai mult femeile decât bărbații, iar grupa de vârstă cuprinsă între 30 și 49 de ani este cea mai afectată de boală. Potrivit datelor de la Institut national de santé publique du Québec (INSPQ), din totalul cazurilor înregistrate în Quebec, aproape 60% sunt femei (în Canada procentajul se situează în jur de 55%), iar femeile reprezintă, de asemenea, aproape 55% dintre decese. Cifrele pot varia câteva procente, însă aceasta este o tendință observată de ceva timp aici.
Care ar putea fi explicația? INSPQ nu oferă detalii privind motivele pentru care virusul afectează mai mult femeile decât bărbații, însă potrivit Ordre des infirmières et infirmiers du Québec, femeile reprezintă circa 90% din efectivul infirmier din provincie.
O altă posibilă explicație privind decesele mai numeroase în rândul femeilor ar fi că populația peste 65 de ani a Quebecului este compusă majoritar din femei – 55% femei și 45% bărbați, iar caracterul feminin al populației se accentuează odată cu vârsta, astfel că în grupa de vârstă peste 90 de ani, mai mult de șapte persoane din zece sunt femei. Este de presupus deci că proporția femeilor în rezidențele pentru bătrâni, acolo unde mai bine de 80% dintre decesele înregistrate în Quebec au survenit, este mai mare. INSPQ arată că între 70-75% dintre persoanele decedate aveau peste 80 de ani.
Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la Super-cliniques GMF-Réseau.
Aceasta este o versiune actualizată a articolului cu același titlu apărut în ediția tipărită Accent Montreal din 30 aprilie 2020.